Plast Tur/Retur

by Nanna B. Hartmann from DTU Sustain

Til daglig undersøger seniorforsker Nanna B. Hartmann fra DTU Sustain de miljømæssige konsekvenser af plast og plastforurening. I denne podcast undersøger hun mere bredt, hvad der er op og ned på plastproblemet – og ikke mindst, om vi kan gøre noget ved det.

Enorme "øer" af plasti i Stillehavet. Mikroplast i madvarer og i vilde dyrs maver. Vi har hørt om problemerne med plast i mange år. Alligevel prod ... 

 ...  Read more

Podcast episodes

  • E1: Eksplosioner & en morbid cirkel

    E1: Eksplosioner & en morbid cirkel

    I første afsnit af Plast Tur/Retur skal vi kigge tilbage. Vi skal se på plastens historie og prøve at forstå, hvordan vores omgang med plast har udviklet sig over tid. Det skal vi, fordi vi hvis vi skal finde nogle løsninger på denne her problematik, så er det altså en rigtig god idé at kigge på nogle af de erfaringer, som vi allerede har gjort os. Derfor er vi taget på Nationalmuseet for at tale med forskningsprofessor Yvonne Shashoua, som ved en hel masse om plastens historie, og hvordan plasten har fået den plads i verden, som den har i dag.

  • E2: Plastiksuppe & en knækket værdikæde

    E2: Plastiksuppe & en knækket værdikæde

    Hvad er egentlig konsekvensen af vores eksponentielt stigende plastforbrug for miljø og mennesker? Det forsøger vi at finde ud af i dette afsnit. Til at hjælpe med det, har Nanna B. Hartmann besøgt Kristian Syberg, der er lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, i studiet. Han har forsket i plastforurening i mere end 10 år. I dette afsnit skal vi tale om omfanget og konsekvenserne af den globale plastforurening. Hvordan er det egentlig liiige med de der ’øer’ af plast i Stillehavet? Og hvad ved vi om de effekter som plast – herunder også mikroplast – har på mennesker og dyr?

  • E3: Et kulturelt problem & lavthængende frugter

    E3: Et kulturelt problem & lavthængende frugter

    Efter vi er begyndt at sortere vores affald derhjemme, er det kun blevet mere tydeligt, hvor meget plast vi bruger – og særligt i køkkenet. Derfor er det oplagt at tænke, at en del af løsningen ligger hos os. Hos forbrugerne. I det her afsnit udforsker Nanna B. Hartmann din og min rolle i plastproblematikken sammen med postdoc Nikoline Oturai fra Roskilde Universitet. Sammen med Nikoline undersøger vi hvordan vi som individer kan hjælpe til med at komme plastproblemet til livs. Hvad er mulighederne for den enkelte forbruger? Og har vi alle sammen et personligt ansvar for plastforureningen? Vi skal også tale om, hvordan vi kan inspirere hinanden og holde hinanden oplyste. Vi skal tale om dig og mig!

  • E4: Kemiske designs & honorering af indsatsen

    E4: Kemiske designs & honorering af indsatsen

    En teknologisk løsning? Forestiller du dig et blåt hav set fra oven hvori der flyder stumper af plast. Gennem vandet glider et højteknologiske solcelledrevet dronelignende skib, og bag skibet er der pludselig ikke længere noget plast. Hvis det er den teknologiske løsninger på plastkrisen, du regner med at høre … så er du galt på den! Vi kigger i dette afsnit på hvad plast er – og hvorfor løsningen ikke er sci-fi-teknologi. Vi dykker ned i teknologiske løsninger, som kan hjælpe med atholde plast i værdikæden så længe som muligt. Derfor møder Nanna B. Hartmann i dette afsnit lektor Anders Daugaard, der på DTU Kemiteknik forsker i plastikkens kemiske opbygning, blandt andet ved at designe til bedre genanvendelse.

  • E5: En ambitiøs traktat & en lysere fremtid

    E5: En ambitiøs traktat & en lysere fremtid

    I dette sidste ”rigtige” afsnit af Plast Tur/Retur handler det om den samfundsmæssige løsning på plastproblemerne. Hvad skal samfundet gøre, når den enkelte borger og teknologien har gjort sit? Nanna B. Hartmann taler med Anne Aittomaki, der er strategisk direktør i miljøorganisationen Plastic Change, som netop arbejder med at løse det samfundsmæssige problem, plast er. For ifølge Plastic Change er plast et systemisk problem, og derfor kan vi ikke satse på, at enkelte borgere og enkelte teknologier kan løse det. Det handler om kultur, adfærd, lovgivning og økonomi!