Brusselse Nieuwe podcasts

by Brusselse Nieuwe

Brusselse Nieuwe is een online platform dat Nederlands nieuws brengt over Europa in Den Haag & Brussel.

Podcast episodes

  • Season 2

  • Van Den Haag tot Brussel: De natuurherstelwet haalt de eindmeet: een pyrrusoverwinning?

    Van Den Haag tot Brussel: De natuurherstelwet haalt de eindmeet: een pyrrusoverwinning?

    Eindelijk was het zover: het Europees Parlement heeft ingestemd met Frans Timmermans’ controversiële natuurherstelwet. Maar de tegenstanders hebben hun vel duur verkocht: om de eindmeet te halen moest de wet flinkt afgezwakt worden. Kunnen we nog wel spreken van een overwinning voor Timmermans? En hoe gaat het nu verder?Verder staan we stil bij het vers getekende vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland. Want hoewel Nieuw-Zeeland nu niet bepaald een economische grootmacht is, vormt de overeenkomst een blauwdruk voor hoe Brussel handel in de toekomst als geopolitiek bindmiddel wil gaan gebruiken. En nu we het toch over handelsakkoorden hebben: hoe staat het nu met Mercosur?

  • Van Den Haag tot Brussel: Uitglijdertje van Timmermans en een afgewaterde bodemwet

    Van Den Haag tot Brussel: Uitglijdertje van Timmermans en een afgewaterde bodemwet

    Eurocommissaris Frans Timmermans noemde storm Poly een treurig voorbeeld van klimaatopwarming. Meteorologen floten hem echter meteen terug omdat het te snel is om dat verband te trekken. Maar ergens kunnen we wel begrip opbrengen voor Timmermans’ ongelukkige uitspraak. Verder een onderdeel dat stilaan een vaste rubriek is: de Europese Commissie maakt zich zorgen om het milieu en komt met een plan van aanpak. Deze keer draait het om een voorstel voor een nieuwe bodemwet. Het gaat weliswaar wel om een wet die flink afgewaterd is. Waarom moest er water bij de wijn? Tot slot was er ook nog witte rook voor een nieuwe Europees munitieplan. Met een stevige subsidiepot moet de Europese defensie-industrie een duwtje in de rug krijgen. Zo hoopt Brussel de steun aan Oekraïne vol te houden.

  • Van Den Haag tot Brussel: Hongaarse reddingsactie en immuniteit voor Frontex

    Van Den Haag tot Brussel: Hongaarse reddingsactie en immuniteit voor Frontex

    Een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week.Vluchtelingen komen via Mauritanië de EU binnen. De Europese Commissie wil er iets aan doen en onderhandelt al een tijd met het land. Het plan: de Europese grenswacht Frontex zou op Mauritaans grondgebied een handje gaan toesteken. Saillant detail: Frontex zou volledig immuniteit genieten om buiten EU-jurisdictie op te treden. En dat is niet zonder risico’s. Verder gaan we in gesprek met Hongarijecorrespondent Tijn Sadée over het EU-voorzitterschap dat nadert voor dat land. Het Europees Parlement wil echter geen autoritair land aan het roer van de EU en pleit ervoor om voor de eerste keer ooit het voorzitterschap van een land over te slaan. Maar is Hongaars EU-voorzitterschap nu echt het einde der tijden? En kan het de Hongaren na jarenlang bokken tegen Brussel überhaupt nog iets schelen?

  • Van Den Haag tot Brussel: De Commissie zit krap bij kas

    Van Den Haag tot Brussel: De Commissie zit krap bij kas

    Een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Langzaam maar zeker wordt hij er toch doorheen geperst: de controversiële Natuurherstelwet. Een merendeel van de lidstaten stemde deze week in met Timmermans' voorstel. Nederland ving bot, maar stikstofminister van der Wal heeft de hoop nog niet begraven. Maar gaat het hier eigenlijk niet om verwaterde versie van wat Timmermans eerst voor ogen had? Verder: het is schrapen voor de Europese Commissie. De verschillend crises van de afgelopen jaren hebben de EU-begroting fors uitgeput. Liefst ziet de Commissie dat de lidstaten een zakcentje toesteken. Maar het zal u wellicht niet verbazen: die hebben daar bijzonder weinig trek in. Toch lijken ook zij niet gebaat bij het alternatief: strenge Europese bezuinigingen.

  • Van Den Haag tot Brussel: Betalen voor minder migranten

    Van Den Haag tot Brussel: Betalen voor minder migranten

    Een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Al sinds 2015 zitten de onderhandelingen over de Europese asielhervormingen muurvast. Maar na een lange vergadering in Luxemburg schopten de EU-ministers voor Migratie het toch tot een akkoord. Tegen alle verwachtingen in. Maar zijn de lidstaten nu echt blij met dit pakket? En hoe kijkt ons kabinet er naar? Stikstofcrisis 2.0: het is een woord dat we al vaak gebruikten om de controversiële natuurhertstelwet te beschrijven. Maar tegenwoordig wordt het in nog een andere context gebruikt: de Europese waterrichtlijnen. De kwaliteit van de Nederlandse wateren is zwaar ondermaats en van Brussel krijgen we nog tot 2027 om daar iets aan te doen. We bellen naar klimaatredacteur Bijou van der Borst om te horen of dat nog wel goed komt. Tot slot staat Yves Lacroix stil bij het Commissievoorstel om een nieuwe EU-integriteitsinstelling op te richten. Brussel likt nog steeds de wonden van het Qatargate-corruptieschandaal en deze nieuwe instelling moet orde aan de zaak stellen. Maar kunnen we hier spreken over een echte integriteitswaakhond of is het toch eerder een papieren tijger?