Bureau Jeugdzorgen

by Thijmen Sprakel

Deze podcast staat in het teken van jeugdzorgervaringen, verbetering van de jeugdzorg en alternatieven voor de jeugdzorg. Er komen ervaringsdeskundigen aan het woord die te maken hebben gehad met jeugdzorg. Ze vertellen hun verhaal. Wat was hun zorgbehoefte, wat kregen ze aan zorg en hoe zijn ze er uit gekomen? Daarnaast vertellen verschillende politici hoe zij strijden op politiek niveau voor hervorming en verbetering van d ... 

 ...  Read more

Podcast episodes

  • Season 1

  • Bureau Jeugdzorgen aflevering 11 met Niels Hoekman

    Bureau Jeugdzorgen aflevering 11 met Niels Hoekman

    ‘Ik ben geen ervaringsdeskundige, ik ben een gedupeerde’ Niels Hoekman strijdt al jaren voor het recht om zijn eigen kinderen te mogen grootbrengen. Jeugdzorg heeft bedacht dat hij een gevaar is voor zijn kinderen en dat hij alleen onder toezicht en met flinke beperkingen zijn kinderen af en toe mag zien. Niels is nou net niet de persoon die lijdzaam toeziet hoe ‘de meisjes van jeugdzorg’ zoals Niels de vaak zeer jonge en onervaren jeugdzorgmedewerkers noemt, zijn kinderen bij hem weg proberen te houden. Niels heeft besloten andere ouders die ook onterecht van hun eigen kinderen weggehouden worden een stem te geven en dit soort misstanden voor het voetlicht te brengen. En zijn stem wordt duidelijk gehoord. Met 30.000 connecties is Niels goed zichtbaar op LinkedIn en dat gegeven gebruikt hij om tegen het zere been van veel bestuurders en jeugdzorgmedewerkers te schoppen. Een welkome stem in een wereld waar het ontkennen van fouten, victim blaming en gaslighting een common practice zijn. Wie is toch die man die met gestrekt been jeugdzorg zo op de feiten drukt? Die geen blad voor de mond neemt en heeft besloten dat het huidige jeugdzorgsysteem van geen kant deugt en er alles aan doet om dat voor het voetlicht te brengen? In deze aflevering van Bureau Jeugdzorgen een portret van Niels Hoekman, [liefhebbende] vader van twee kinderen en strijder tegen onrecht in de jeugdzorg.

  • Bureau Jeugdzorgen aflevering 10 met Lisa Westerveld

    Bureau Jeugdzorgen aflevering 10 met Lisa Westerveld

    Lisa Westerveld: ‘Kamer voert controlerende taak, als het gaat om kwetsbaren, niet goed uit’ Lisa Westerveld: ‘Wat ik merk als volksvertegenwoordiger is dat de kamer de controlerende taak die we hebben niet goed uitvoert als het gaat over de meest kwetsbaren. En ik noem even een voorbeeld. We weten al heel lang dat het niet goed gaat in de jeugdzorg en de jeugdbescherming en ook de inspectie zegt dat. We krijgen elke maand van de inspecties die gaan over rechtsbescherming en jeugdbescherming een brief waarin ze heel duidelijk zeggen dat rechten niet worden gewaarborgd, dat vaak de hulp niet voorhanden is, en dat zelfs als een kind echt in acuut gevaar is, dan is er soms geen goede hulp voorhanden. Daar waarschuwen ze ons elke paar maanden voor in de brief en die gaat ook naar het ministerie. Ik ben volgens mij het enige kamerlid dat die brieven leest.’ Het zijn stevige uitspraken van kamerlid Lisa Westerveld van Groenlinks-PvdA, maar eigenlijk kan je het niet hebben over jeugdzorg in Nederland zonder stevige en zeer confronterende uitspraken te doen. Dit is dan ook geen goednieuwsgesprek, maar een reality check. In aflevering 10 van Bureau Jeugdzorgen praat ik met Lisa Westerveld over het schokkende VN-rapport waarin wordt gesteld dat Nederland ernstig tekortschiet als het gaat over het toegankelijk maken van onderwijs, OV en maatschappij voor de gehandicapten en minder validen in Nederland. Ook hebben we het over de 40.000 uit huis geplaatste kinderen, de kinderen van de toeslagenouders, het falen van passend onderwijs, het meisje uit Vlaardingen en het aanhoudende geweld in jeugdzorginstellingen.

  • Bureau Jeugdzorgen aflevering 9 met Daisy Petrona -Claase

    Bureau Jeugdzorgen aflevering 9 met Daisy Petrona -Claase

    Het jeugdzorgrealisme van Daisy Petrona -Claase Het was het moment waarop Jason Bhugwandass van LinkedIn vertrok, dat ik besloot de podcast Bureau Jeugdzorgen te starten om het kritische geluid over wantoestanden binnen Jeugdzorg & co niet te laten verstommen. Ik zei iets in de trant van 'we kunnen het niet laten gebeuren dat kritische geluiden over Jeugdzorg verdwijnen van LinkedIn'. En toen kreeg ik een comment onder mijn post 'De kritische geluiden zijn niet verdwenen...' Dat was mijn eerste kennismaking met Daisy. Een jeugdzorgrealist (bij deze een nieuw woord) die de nodige kilometers binnen Jeugdzorg heeft bewandeld. Tien jaar lang heeft ze het systeem als lijdend voorwerp meegemaakt. Nu zet Daisy deze ervaring in om op te komen voor de belangen van mensen die vroeger in jeugdhulpinstellingen, in pleeggezinnen en de Jeugd Justitiële Instellingen hebben gewoond en daar fysiek-, psychisch- en of seksueel geweld hebben meegemaakt. En voor de belangen van de kinderen en jongeren die op dit moment verblijven in deze vormen van jeugdhulp. Dit doet ze onder andere met het initiatief Jeugdhulp Voldoende Beschermd. Met Daisy praat ik over de huidige staat van de Jeugdzorg. Over haar ervaringen met het systeem en over oplossingsrichtingen. Over de totale staat van machteloosheid en rechteloosheid waarin veel kinderen zich bevinden als ze eenmaal zijn opgeslokt door het Jeugdzorgsysteem. Wat ik zelf een van de meest schokkende zaken vond was dat Daisy vertelde dat pleegkinderen zo weinig serieus worden genomen als ze misstanden binnen hun pleeggezin voor het voetlicht brengen. Er wordt gedacht 'ach, zo'n kind zal wel het één en ander bij elkaar verzinnen en daarbij beschikt het al over een gezinsvoogd, dus is er al iemand die over haar veiligheid waakt.' Het meisje van Vlaardingen heeft laten zien wat er kan gebeuren als er op deze manier wordt omgegaan met de noodkreten van kinderen. Gelukkig zijn er strijders als Daisy, die opkomen voor kinderen die geen stem hebben, maar wel verdienen. 'In het belang van het kind' een van de meest gebruikte leuzen binnen Jeugdzorg, die meestal diametraal staat op de uiteindelijke uitkomst voor het kind. Daisy is een van de weinigen die begrijpt hoe je het beste kan handelen nadat je een zin als 'ik handel in het belang van het kind' uitspreekt. Dankjewel Daisy voor je toewijding en bevlogenheid! Ik hoop van harte dat jeugdzorgend Nederland het lef heeft om naar deze podcast te luisteren. Ze kunnen er alleen maar beter van worden!

  • Bureau Jeugdzorgen aflevering 8 met Krijn ten Hove

    Bureau Jeugdzorgen aflevering 8 met Krijn ten Hove

    In gesprek met luis-in-de-pels Krijn ten Hove Dagelijks post Krijn over misstanden binnen de jeugdzorg. Daar zullen veel mensen binnen de sector niet blij mee zijn, want het is gebruikelijk om misstanden onder het tapijt te schuiven, te bagatelliseren of volledig te ontkennen. Krijn strijdt al jaren om de onderste stenen (het zijn er veel bij Jeugdzorg) boven te krijgen. Hij staat ouders bij die in de knel zitten, start initiatieven om gedupeerden bij te staan en schroomt niet om de naakte en pijnlijke waarheid voor het voetlicht te brengen. Ik word regelmatig geïnspireerd door zijn post, dus het werd hoog tijd om eens met hem in gesprek te gaan. Hier een klein fragment uit ons gesprek: Thijmen: 'Al gaat het bij 99 van de honderd uit huis geplaatste kinderen goed, maar bij één niet, dan maak ik mij hard voor dat ene kind. Net zo lang tot dat ene kind ook veilig is.' Krijn ten Hove: 'Ik ga jouw cijfers eigenlijk bijna omdraaien. Uit onderzoek blijkt dat bij slechts 5 tot 33% van de kinderen die uit huis geplaatst wordt, de situatie verbetert. Gemiddeld ongeveer 20%. Dat betekent dat bij 80% de situatie voor het kind niet verbetert. 75% van de kinderen die in de gesloten jeugdzorg komen hebben te maken met geweld. Hetzij dat ze het zelf ondervinden, dan wel dat ze het zien. 100% van de uithuisplaatsingsdossiers is niet op orde. Dat betekent dat je nooit op een dergelijk dossier een besluit zou kunnen en mogen nemen. En ook dat is geweld hè, want op het moment dat een jeugdbeschermer onjuiste informatie naar de rechtbank stuurt, is dat grensoverschrijdend gedrag naar de ouder of naar het kind. Ook dat is geweld, ook dat zullen we moeten erkennen. Ik ben er van overtuigd dat het in 95% van met name de jeugdbeschermingszaken het fout gaat. Ik wil een nuance maken, want dat vind ik wel heel belangrijk. We hebben het over jeugdzorg, er is ook een hele grote tak van de jeugdzorg waar het relatief goed gaat en dan heb ik het over de vrijwillige jeugdzorg, dus daar waar je als ouder naartoe gaat; 'mijn kind heeft een slaapprobleem' ; 'mijn kind heeft een eetprobleem' en wel naar het probleem gekeken wordt.' Bedankt voor dit prettige slechtnieuwsgesprek Krijn. Het is natuurlijk veel leuker om kattenfilmpjes en make-up-tutorials te recenseren, want dat vinden mensen veel leuker om te lezen. Toch blijf jij je inzetten voor een betere, eerlijkere en menselijkere Jeugdzorg en dat siert je!

  • Bureau Jeugdzorgen aflevering 7 met Sylvia von Kospoth

    Bureau Jeugdzorgen aflevering 7 met Sylvia von Kospoth

    Een holistische kijk op verloskunde Sylvia von Kospoth is de hoofdrolspeelster in de documentaire Goede Moeders van 2Doc (2021). In deze documentaire krijgen we een kijkje in haar verloskundigenpraktijk. Zij beschouwt verloskunde niet louter als het op de wereld zetten van nieuwe kleine mensjes, maar als een groter geheel. Het welzijn van een moeder heeft een grote invloed op het ongeboren kind en dat betekent dat Sylvia verder kijkt dan alleen de echo's van de toekomstige moeder. Regelmatig komen er vrouwen bij haar in de praktijk die te maken hebben met Jeugdzorg. Soms zijn ze eerder een kind kwijt geraakt aan Jeugdzorg of liggen ze onder een vergrootglas. Dit resulteert in ernstige onzekerheid en stress bij de aanstaande moeders en daarom staat Sylvia de vrouwen bij als het gaat om de omgang met Jeugdzorg. Ze helpt de vrouwen de documentatie de lezen, luistert naar hun vaak schrijnende verhalen en staat zelfs ouders bij in de rechtbank als het gaat om de uithuisplaatsing van een kind. Als ze in gesprek gaat met medewerkers van Jeugdbescherming wordt er tegen haar gezegd 'Je doet wel erg veel hè?' Wat in Jeugdbeschermingsjargon betekent 'Waar bemoei jij je mee? Rot op!' Het houdt Syvia niet tegen. Zij maakt zich hard voor het welzijn van moeder én kind, want deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een visie die veel Jeugdzorgmedewerkers vreemd is. In deze podcast vertelt Sylvia het verhaal achter de documentaire en maken we nog beter kennis met haar prachtige holistische mensbeeld. Als er nou net wat meer mensen met deze visie bij Jeugdzorg zouden werken, dan zou het aantal uithuisplaatsingen decimeren.