Bjällran

by Fojo Podcast

Välkommen till Fojos podcast Bjällran. Den första säsongen handlar om fact-checking och om hot och hat mot journalister. Producent och programledare är Annika Hamrud och redigerare är Tomas Jennebo. Redaktion: Annelie Frank och Andreas Önnerfors. Musiken är skriven av Stephan Berg. Ansvarig utgivare Paul Rapacioli.

Podcast episodes

 • Season 1

 • Gyllene Bjällran och Alternativa medier - med Linus Svensson/Henrik Silver och Kristoffer Holt.

  Gyllene Bjällran och Alternativa medier - med Linus Svensson/Henrik Silver och Kristoffer Holt.

  SVT:s Rysslandsdesk har förärats det allra första Gyllene Bjällran-priset. Bjällran har träffat Linus Svensson och Henrik Silver och frågar hur de arbetar med fact-checking i bevakningen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Bjällran har också träffat professor Kristoffer Holt som studerar sk alternativa medier och får veta hur dessa definieras och vilken plats de har i vårt samhälle.

 • Sommarspecialen

  Sommarspecialen

  Lyssna på Bjällrans sommaravsnitt! Journalisten Johannes Jakobsson och psykologen Philippa Borgh om hat och hot mot journalister. Många journalister tvingas sitta och bli förolämpade hela dagarna på jobbet. Vad gör det med oss? Utsöndringen av adrenalin och kortisol under längre tid påverkar kroppen. Vi blir faktiskt dummare av det. Lyssna på Bjällran om hur vi påverkas av hatet mot oss och vad vi kan göra för att inte må dåligt. Digital research- hur går det till och varför det är viktigt med journalisten Jonathan Lundberg. Alla journalister behöver kunna digital research men en del behöver djupare kunskaper. När rykten sprids på internet efter en nyhetshändelse så behöver journalisterna vara där och kolla upp ryktena. Men redaktionerna bör också lära sig mer om Tik Tok och hur tjejers spelkultur ser ut.

 • Fact-checking och begriplig statistisk – med Hynek Pallas och Staffan Landin

  Fact-checking och begriplig statistisk – med Hynek Pallas och Staffan Landin

  Annika gör en fact-check på Ivar Arpis blogginlägg om dragshow som var grund till en diskussion på Kulturnyheterna. Med utgångspunkt i det diskuterar kulturskribenten Hynek Pallas problemet med "den falska balansen". Staffan Landin var med och byggde upp Gapminder tillsammans med Hans Rosling. Gapminder handlade om att göra statistisk om den globala utvecklingen begriplig. Staffan har fortsatt att strida för fakta – nu med ett mer nationellt fokus.

 • Faktagranskningen i Sverige och Reichsbürgerrörelsen – med Andreas Önnerfors och Åsa Larsson

  Faktagranskningen i Sverige och Reichsbürgerrörelsen – med Andreas Önnerfors och Åsa Larsson

  Andreas Önnerfors berättar om Reichsbürgerrörelsen i Tyskland och vi diskuterar hur journalister ska rapportera om politiska rörelser som bygger sin världsbild på lögner. Åsa Larsson som var en av grundarna till Viralgranskaren berättar om hur de startade och hur läget är för faktagranskningen i Sverige nu.

 • Hat, hot och alternativmedia – med Anna Gullberg och Mathias Cederholm

  Hat, hot och alternativmedia – med Anna Gullberg och Mathias Cederholm

  Anna Gullberg om hat och hot. Anna har varit dödshotad av radikalislamister, nazister och gängkriminella. Ändå är det det lågintensiva hatet mot henne som kvinna som är jobbigast. Samhällsnytts ansvariga utgivare har dömts i Högsta domstolen för förtal av DN-journalisten Saeed Alnahhal. Historikern Mathias Cederholm diskuterar utvecklingen av de alternativa sajter som ofta har som idé just att hänga ut journalister på basis av lögner.