Bjällran

by Fojo Podcast

Välkommen till Fojos podcast Bjällran. Den första säsongen handlar om fact-checking och om hot och hat mot journalister. Producent och programledare är Annika Hamrud och redigerare är Tomas Jennebo. Redaktion: Annelie Frank och Andreas Önnerfors. Musiken är skriven av Stephan Berg. Ansvarig utgivare Paul Rapacioli.

Podcast episodes

 • Season 2

 • Awful but lawful - med Andreas Önnerfors

  Awful but lawful - med Andreas Önnerfors

  Annika och Andreas pratar om Kalla faktas avslöjande av SD:s trollfabrik. Programmet har lett till en diskussion om desinformation. Andreas reder ut vad det handlar om eftersom allt som är dåligt inte är desinformation. Det kan helt enkelt vara ”awful but lawful”. Andreas förklarar också varför Myndigheten för psykologiskt försvar anmält programmet till granskningsnämnden. Men först får vi en vetenskaplig rapport från Eurovision i Malmö.

 • Bjällran träffar Inas Hamdan och Rasmus Canbäck

  Bjällran träffar Inas Hamdan och Rasmus Canbäck

  I den andra säsongen av Bjällran har Annika fått en sidekick i Andreas Önnerfors. Vi pratar Malmö, Eurovision, antisemitism och Sverigebilden. På Gräv, som hölls i mars månad, träffade Annika två mycket modiga journalister som utsätts för hat och hot på grund av konflikter i andra delar av världen. Inas Hamdan berättar om hur hoten eskalerade efter 7 oktober och Rasmus Canbäck berättar om att det skrivs om honom i Azerbadjan.

 • Season 1

 • AI och journalistik - med Carolina Jemsby och Lasse Edfast

  AI och journalistik - med Carolina Jemsby och Lasse Edfast

  Annika Hamrud samtalar med Kalla Faktas Carolina Jemsby och frilansaren Lasse Edfast om hur journalistiken kan dra nytta av AI och vilka möjligheter som finns. Carolina Jemsby berättar varför hon gått både fact-checking och AI-kurs och Lasse Edfast berättar om hur han (och andra) använt AI i sin research.

 • Gyllene Bjällran och Alternativa medier - med Linus Svensson/Henrik Silver och Kristoffer Holt.

  Gyllene Bjällran och Alternativa medier - med Linus Svensson/Henrik Silver och Kristoffer Holt.

  SVT:s Rysslandsdesk har förärats det allra första Gyllene Bjällran-priset. Bjällran har träffat Linus Svensson och Henrik Silver och frågar hur de arbetar med fact-checking i bevakningen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Bjällran har också träffat professor Kristoffer Holt som studerar sk alternativa medier och får veta hur dessa definieras och vilken plats de har i vårt samhälle.

 • Sommarspecialen

  Sommarspecialen

  Lyssna på Bjällrans sommaravsnitt! Journalisten Johannes Jakobsson och psykologen Philippa Borgh om hat och hot mot journalister. Många journalister tvingas sitta och bli förolämpade hela dagarna på jobbet. Vad gör det med oss? Utsöndringen av adrenalin och kortisol under längre tid påverkar kroppen. Vi blir faktiskt dummare av det. Lyssna på Bjällran om hur vi påverkas av hatet mot oss och vad vi kan göra för att inte må dåligt. Digital research- hur går det till och varför det är viktigt med journalisten Jonathan Lundberg. Alla journalister behöver kunna digital research men en del behöver djupare kunskaper. När rykten sprids på internet efter en nyhetshändelse så behöver journalisterna vara där och kolla upp ryktena. Men redaktionerna bör också lära sig mer om Tik Tok och hur tjejers spelkultur ser ut.