"Mijn Psycholoog Zegt..."Explicit

by Robine en Annetje

"Mijn Psycholoog Zegt..." is een auditieve expeditie waarin wij, twee jonge psychologen in gesprek gaan met inspireerde personen uit ons vakgebied. Met vragen, thema's en personen uit het veld waar wij meer over willen weten. Wat we hiermee willen bereiken is een openbaar werkboek maken voor onszelf en mogelijk medepsychologen of evt. andere geïnteresseerden.

Podcast episodes

  • Season 3

  • #18 - Gezinsgeweld komt in vele vormen

    #18 - Gezinsgeweld komt in vele vormen

    Een eigen centrum voor systeemtherapie opzetten (Het Lorentzhuis), een therapeutische interventie rondom conflictscheidingen schrijven en na je zestigste nog promotieonderzoek doen. De liefde voor ons vak straalt - ook aan het einde van haar carrière - nog steeds van Justine van Lawick af. Haar hele professionele leven werkte ze met gezinnen, en het geweld waar zij mee worstelden. Wij spreken haar over de start van haar carrière en de Italiaanse basis van systeemtherapie. Over flirten met hypothesen, nieuwsgierig blijven en fakekennis in ons vak.

  • #17 - Praten met forensische jeugd is een schaakspel

    #17 - Praten met forensische jeugd is een schaakspel

    Erik Jongman heeft als missie om kids uit het forensisch circuit te halen. Hij stopt hart en ziel in zijn werk, maar de ‘’verantwoordelijkheid om iets wel of niet te doen ligt bij de cliënt zelf’’. Een nuchtere psychotherapeut, die zegt de meeste vakkennis te hebben opgedaan bij zijn vroegere werk in een nachtkroeg. Hij vertelt ons over het belang van transparantie en de uitdagingen bij zijn jonge delinquenten. Een gesprek over je waarachtig inleven en tegelijkertijd stoïcijns bij je standpunt blijven.

  • #16 - De verbinding tussen therapie en filosofie

    #16 - De verbinding tussen therapie en filosofie

    Wij spraken met filosoof en psychiater Damiaan Denys. Over de invloed van Nietzsche, zijn eigen achtergrond en een nieuwe opleiding aan het einde van je carrière. De hoogleraar van het AMC benoemt ook de uitdagingen in de GGZ, zoals een harde (financiële) grens trekken rondom grillige, dynamische ziektebeelden. En dan nog het therapeutisch gebruik van filosofie, psilocybine en boksen.

  • #15 - Ook binnen het spectrum van autisme heeft iedereen een eigen plek

    #15 - Ook binnen het spectrum van autisme heeft iedereen een eigen plek

    Classificatie, indicatie en behandeling voor autisme kan best puzzelen zijn. Want: wat is gezond verworven gedrag en waar begint camouflage? En: hoe kun je mensen helpen door richting te geven aan dat wat onduidelijk is? Wat kan het neurodiverse-perspectief betekenen voor onderzoek en behandeling rondom autisme? In het bosrijke Eemnes spraken wij Annelies Spek voor het 15e gesprek van onze podcast. Na(ast) veel onderzoek en het ontwikkelen van haar interview runt ze daar het Autisme Expertisecentrum. Op een rustige, overzichtelijke manier begeleidde ze ons door haar kennis.

  • #14 - Placebo is een krachtig medicijn

    #14 - Placebo is een krachtig medicijn

    Hoe kun je het placebo effect inzetten in je behandeling? Kun je bijwerkingen van psychotherapie beter wel of niet bespreken? Duits-Nederlandse Andrea Evers (hoogleraar gezondheidspsychologie aan Universiteit Leiden) bouwt bruggen tussen de medische, gezondheids- en klinische psychologie. Wij spraken haar over haar onderzoek, het verkiezen van moed over mainstream en meer.