ENTRANCE ONDER DE LOEP

by ENTRANCE – Centre of Expertise Energy

In de podcastserie "ENTRANCE onder de loep" duiken we in de wereld van innovatie rondom de energietransitie. Met inspirerende interviews en boeiende verhalen van onze lectoren, experts en partners belichten we de impact van nieuwe ontwikkelingen en hun praktische toepassingen. Laat je meenemen in de uitdagingen en kansen van de energietransitie en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een schone en circulair ... 

 ...  Read more

Podcast episodes

  • Season 1

  • 9. Energietransitie & Netwerken met Martien Visser

    9. Energietransitie & Netwerken met Martien Visser

    Martien Visser (1958) houdt zich binnen zijn lectoraat bezig met de rol van de netwerken in de energietransitie. Tijdens zijn installatie als lector Energie & Netwerken heeft Martien een rede​ gehouden met als kernboodschap: ik wil door een integrale visie op de energie-infrastructuur bijdragen aan een betrouwbare en betaalbare, en daard​oor maatschappelijk aanvaardbare energietransitie. Als lector aan de Hanzehogeschool heeft hij de website energieopwek.nl gelanceerd, waarop real time te volgen is hoeveel hernieuwbare energie Nederland produceert.

  • 8. Juridische vraagstukken binnen de energietransitie met Bert de Jonge

    8. Juridische vraagstukken binnen de energietransitie met Bert de Jonge

    De toekomstige ontwikkelingen van de energiemarkt maken duidelijk dat duurzaamheid en lokale energie opwekking in elkaars nabijheid verkeren. Daarbij is het switchen van energiediscipline, van gas naar elektriciteit en of warmte, en terug, meer en meer aan de orde van de dag. Dit vloeit voort uit de wet van vraag en aanbod. Dat maakt dat niet enkel vraagsturing plaatsvindt op basis van technische mogelijkheden, maar evenzeer op basis van economische afwegingen. De capaciteit van de energie infrastructuur vormt evenzeer een mogelijke beperking. Daarmee wordt van belang hoe het instrumentarium vorm te geven en hoe de kaders nader te bepalen. De juridische omgeving die wordt vormgegeven door technische ontwikkelingen is niet enkel een kabbelend voortgaan op basis van status quo maar evenzeer een nadenken over toekomstscenario’s, zeker daar waar de huidige investeringsbeslissingen gericht zijn op de langere termijn.

  • 7. Systeemintegratie met Marten van der Laan

    7. Systeemintegratie met Marten van der Laan

    Marten van der Laan (1964) is sinds 2020 lector Systeemintegratie in de energietransitie; één van de leeropdrachten binnen het lectoraat Energietransitie. Binnen verschillende projecten wordt onderzoek gedaan naar de optimale inrichting van een duurzaam energiesysteem bestaande uit verschillende energiebronnen en -dragers (gassen, elektriciteit, warmte). Naast technische aspecten worden bij systeemintegratie ook economische, organisatorische, juridische, ruimtelijke en sociale aspecten meegenomen in de afweging.

  • 6. Waterstof met Jan-jaap Aué

    6. Waterstof met Jan-jaap Aué

    ‘Groene waterstof’ kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. De waterstof, geproduceerd met hernieuwbare stroom, kan dienen als energiedrager om elektriciteit op te slaan of als schone brandstof voor auto’s, vrachtwagens en bussen. Ook kan waterstof een grondstof zijn voor de industrie en gebruikt worden voor het produceren van warmte. Het lectoraat Energietransitie is met lector Waterstoftoepassingen Jan-jaap Aué betrokken bij verschillende onderzoeken naar toepassingen van groene waterstof in een duurzame energievoorziening.

  • 5. Duurzame communicatie met Wim Elving

    5. Duurzame communicatie met Wim Elving

    Wim Elving is lector Sustainable Communications. Hij doet onderzoek naar communicatie-interventies die bijdragen aan de totstandkoming van een duurzame samenleving.