MentalitijdEsplicito

di Mentalitijd

Mentalitijd is dé podcast waarin de studenten-'mentalitijd' onder de loep genomen wordt. Wat zijn precies de studenten normen en waar komen ze vandaan? Met behulp van verschillende professionals proberen we jou nét wat verder na te laten denken over allerlei onderwerpen waar je als student mee in aanraking kunt komen. Veel studenten hebben last van mentale problemen en ze vinden het lastig om hierover te praten. Met Mentalit ... 

 ...  Leggi dettagli

Episodi del podcast

  • Stagione 3

  • Trauma

    Trauma

    In deze laatste aflevering hebben we het over trauma. Een beladen woord waarbij we al snel aan iets heel groots en ergs denken, maar ieders leven zit eigenlijk vol met gebeurtenissen die je vormen. Wanneer moeten we deze gaan beschouwen als problematisch? Ben je je altijd bewust van je eigen trauma’s, of druk je ze onbewust weg? Hoe komt dit tot uiting in je leven, en wanneer is het van belang om dit onder ogen te komen? Dat wordt deze aflevering besproken door studente Renske en psycholoog André Rozendaal.

  • Ga je nu al slapen?

    Ga je nu al slapen?

    Veel studenten geven een lage prioriteit aan een goede nachtrust, en sommigen kampen zelfs met slaapproblemen. Het studentenleven zit ook vol feestjes die tot in de kleine uurtjes doorgaan dus zo gek is dat niet, maar wat offer je er nou precies voor op? Er wordt door iedereen van alles en nog wat beweerd over slaap, maar klopt dat wel allemaal? Heeft iedereen bijvoorbeeld per se 8 uur slaap nodig? Kun je slaaptekort inhalen? En heeft een powernap zin? Dat wordt in deze aflevering allemaal besproken door de studenten Renske, Sascha en Nick, en slaaptherapeute Mirjam Mulder.

  • Drugs

    Drugs

    Het lijkt alsof drugsgebruik steeds normaler is geworden onder studenten. Weinig zullen er meer raar van opkijken wanneer je om je heen hoort dat mensen weer een pilletje hebben gebruikt op een festival. Hoe is dit gebruik precies veranderd door de jaren heen? Iedereen weet dat het gebruik van drugs de nodige risico’s met zich meebrengt, maar zijn die risico’s wel voor iedereen gelijk? En hoe herken je het bij jezelf of bij anderen als het gebruik te ver gaat? Dat wordt deze aflevering besproken met de studenten Renske, Moos en Bram, en met preventiemedewerker Bernard van ‘t Klooster.

  • (Fake) News

    (Fake) News

    Onze generatie kijkt al lang niet meer elke dag het journaal, maar we krijgen wel veel mee van het nieuws via andere bronnen zoals social media. Wat voor effect heeft dit op hoe wij naar de wereld kijken, en hoe belangrijk is het überhaupt om alles wat er gaande is op de voet te volgen? En hoe kunnen we weten of het nieuws dat we meekrijgen betrouwbaar is en niet te eenzijdig? Dat wordt in deze aflevering besproken door de studenten Renske, Sascha en Guus, en journalist en socioloog Sophie Duvekot.

  • Bewust leven

    Bewust leven

    Hoe vaak doe jij iets daadwerkelijk met aandacht? Sta je wel eens echt stil bij dit moment, of ben je altijd alweer bezig met het volgende dat je te doen staat? De kleinste wachttijden overbruggen we maar al te graag met social media, en op de fiets, in de trein, en in de supermarkt kunnen we ons vrij goed afsluiten van onze omgeving door een koptelefoon met muziek. Wat heeft dit voor invloed op ons, en wat kunnen we eraan doen? Dat wordt in deze aflevering besproken door de studenten Renske, Siemen en Jules, en auteur en spreker op het gebied van langzaam leven Yvonne Mol.