S01 E10 - Becanus en co., deel 2

luminati.be by Frank Verhoft

Vierhonderd jaar na Johannes Gorpius Becanus dragen twee hedendaagse volgelingen nog steeds zijn voorwetenschappelijke, schijnetymologische ideeën uit. De ene een Duizenddichter, de andere een voormalige academisch opgeleide neerlandica.

May 05 2023
Transcription

Welkom bij luminati.be. Mijn naam is Frank. Ik schrijf en vertel verhalen over complottheorieën, schijnwetenschap en desinformatie.

Het eerste deel van deze reeks ging over de zestiende-eeuwse taalvorser Johannes Goropius Becanus, zijn ideeën in verband met de eerste menselijke taal en de locatie van het Aards Paradijs. Een samenvatting voor de Antwerpenaren onder ons: "‘t è niks mé ’t Stad van doeng."

In dit deel bespreek ik de ideeën van twee mensen die vierhonderd jaar na Becanus zijn ideeën nog steeds uitdragen of gebruiken.

Willem Hietbrink

Berend Willem Hietbrink werd geboren in 1943. Hij groeide op in kloosters en weeshuizen, aldus zijn biografie. Hij zwierf de wereld rond, met hier een daar een tussenstop in een cel. In Libanon werd hij beschuldigd van spionage, in Nederland ve

See full transcription
Keywords
johannes goropius becanuswillem hietbrinkjohanna schapendonk