luminati.be

by Frank Verhoft

Verhalen over oude en nieuwe complottheorieën, pseudowetenschap en desinformatie. Per maand één onderwerp, in één of meerdere episodes.

Podcast episodes

 • Season 2

 • Mattias Desmet, deel 1

  Mattias Desmet, deel 1

  Het eerste van drie gaat over beschouwingen van professor dr. Mattias Desmets in verband met de huidige maatschappelijke malaise en de hoofdoorzaak daarvan die hij samenvat met termen Verlichtingsdenken, mechanistisch materialisme en wetenschap.

 • De onsterfelijke Cyrus Teed, 2

  De onsterfelijke Cyrus Teed, 2

  Cyrus 'Koresh' Teed stichtte in het begin van de 20ste eeuw een commune in Estero, Florida. Hij verkondigde dat de aarde hol is en dat we leven tegen de binnenwand van die holle sfeer.

 • De onsterfelijke Cyrus Teed, 1

  De onsterfelijke Cyrus Teed, 1

  Cyrus Teed (+1908) was een eclectische dokter die zich de nieuwe Messias waande. Hij verhuisde van Utica, NY naar Chicago, werd er een gevierd 'mental scientist'. In Chicago probeerde hij een eerste commune uit de grond te stampen.

 • De wereld van Keshe, deel 3

  De wereld van Keshe, deel 3

  Mehran Keshe werd in 2017 veroordeeld voor oplichting en ongewettigde uitoefening van de geneeskunde. De straf van 18 maanden met uitstel “moet volstaan om beklaagde ervan te weerhouden in de toekomst gelijkaardige of andere misdrijven te plegen”. In de laatste aflevering proberen we in te schatten hoe groot de naïviteit van de rechtbank toen was.

 • De wereld van Keshe, deel 2

  De wereld van Keshe, deel 2

  In 2012 dienden verschillende slachtoffers van Keshe en zijn vrouw een klacht indienden bij de Orde van Geneesheren. Vijf jaar later zouden zij veroordeeld worden tot gevangenisstraffen met uitstel. In datzelfde jaar ketste een groots project in Ghana af.