S01 E09 - Becanus en co., deel 1

luminati.be by Frank Verhoft

In de Antwerpse folklore krijgt Johannes Goropius Becanus vaak een ereplaats. Hij zou in de 16de eeuw geschreven hebben dat Adam en Eva Antwerps spraken en dat het Aards Paradijs aan de Schelde zou liggen. Ik dook in de boeiende wereld en boeken van deze beroemde taalkundige, filosoof en arts.

May 01 2023
Transcription

HET GEVAL BECANUS, DEEL 1

Welkom bij luminati.be. Mijn naam is Frank. Ik schrijf en vertel graag verhalen over complottheorieën, schijnwetenschap en desinformatie.

Het was mijn idee om het eerste seizoen van deze podcast af te sluiten met een luchtige episode: snel enkele misverstanden uit de weg ruimen over een zestiende-eeuwse taalvorser en de taal der talen, het Antwerps. En klaar zou Kees zijn. Dat was het originele plan.

De tweede helft van deze episode gaat echter over nog maar eens een moderne, allesomvattende theorie die de échte loop van de geschiedenis blootlegt en de ware aard van de wetenschap onthult. De openbaringen zijn gebaseerd op de theorie van die oude taalkundige. Ze zorgden er ook voor dat mijn voornemen om er een lichthartige aflevering van te maken, grandioos keld

See full transcription
Keywords
taalkundeantwerpenoertaalantwerps