Book Over

by Iulia Verbancu & Andrada Burdalescu

Vorbim rapid despre cãrți pe care le-am citit și care ne-au plăcut. Venim cu câte un episod nou la fiecare două sãptãmâni (vinerea). În așteptarea weekendului, vă spunem de ce credem că sunt bune sau actuale şi de ce merită să le citiți (dacă n-ați făcut-o deja). Aici Book Over, un podcast despre cărți bune, duse până la sfârșit!

Podcast episodes

  • Season 1

  • Despre libertate si despre lipsa ei. JAMES, de Percival Everett

    Despre libertate si despre lipsa ei. JAMES, de Percival Everett

    Am promis ca va anunt, asa ca va anunt: in traducerea lui Bogdan Perdivara, Litera a publicat luna asta James, a lui Percival Everett - carte pe care eu abia o așteptam in romana. Nici o surpriza ca despre ea o sa va povestesc acum la Book Over: e una dintre cartile care mi-au plăcut cel mai mult anul trecut, iar Everett a fost pentru mine o descoperire nemaipomenita. Am mai zis asta cand v-am povestit despre Copacii, în episodul 5. Aia e o carte complet diferita de cea de azi. Buna, sunt Iulia. Iar in acest episod Book Over descoperim un roman care ia un clasic al literaturii si il reimagineaza: JAMES este povestea lui Jim, din Huckleberry Finn-ul lui Mark Twain, din punctul de vedere al sclavului.

  • Despre ambitia de a da un sens trecutului, pentru ca greselile lui sa nu se mai repete. CELE SAPTE LUNI ALE LUI MAALI ALMEIDA, de Shehan Karunatilaka

    Despre ambitia de a da un sens trecutului, pentru ca greselile lui sa nu se mai repete. CELE SAPTE LUNI ALE LUI MAALI ALMEIDA, de Shehan Karunatilaka

    Sunt carti care au puterea de a schimba vieti. Si care fac cumva dreptate, fie si doar in mod artistic. In mod paradoxal, “haosul global al ultimilor ani a dat o noua dimensiune lumii imaginare in care scriitorii exploreaza ce inseamna sa fii viu astazi”, spune Neil MacGregor, presedintele Juriului Booker Prize. La Book Over va facem cunostinta cu Shehan Karunatilaka, castigator de Booker in 2022, cu cartea "Cele șapte luni ale lui Maali Almeida'".

  • Cernobil sau crime pe teritoriul mortii. UN MOTIV BUN PENTRU A MURI, de Morgan Audic

    Cernobil sau crime pe teritoriul mortii. UN MOTIV BUN PENTRU A MURI, de Morgan Audic

    Un motiv bun pentru a muri are aproape 500 de pagini pe care nici n-o sa va dati seama cand le-ati citit, pentru ca nu prea se poate lasa din mana. Nu ca ar avea extrem de multe intorsaturi de situatie, ci ca recreeaza perfect scena în care se desfasoara actiunea... si istoria relatiilor complicate dintre personaje. Thrillerul a aparut in Franta in 2019, deci dupa ce Rusia anexase Crimeea, dar inainte sa inceapa razboiul ce continua si azi. In 2019 si 2020, cartea a castigat in Franta mai multe premii de gen. La noi, Un motiv bun pentru a muri a fost scoasa in 2023, de Crime Scene Press, in traducerea lui Horia Nicola Ursu. Si este atat de bine scrisa incat aproape ca nu-ti vine sa crezi ca e doar al doilea roman al unui scriitor care are la activ trei.

  • Despre identitate si apartenenta, datorie si iubire. BROOKLYN, de Colm Tóibín

    Despre identitate si apartenenta, datorie si iubire. BROOKLYN, de Colm Tóibín

    Gândiți-vă că, în doar câteva săptămâni, plecați de tot din țară. E drept că ne ajută și contextul: uitându-ne la tot ce ni se întâmplă în ultima vreme, nici nu-i de mirare că ne lovesc astfel de gânduri. Dar să lăsăm asta deoparte. Poate că e un lucru pe care chiar vi-l doreați de multă vreme sau, dimpotrivă, nu aveți încotro – așa nu se mai poate și trebuie, pur și simplu, să porniți pe acest drum. Ce emoții vă încearcă? Din proprie experiență v-aș spune că nici nu bănuiți prin ce veți trece și cât de intens veți trăi totul o bună bucată de vreme. Bună, sunt Andrada și la Book Over vă invit azi să facem un exercițiu de imaginație. Iar cartea care ne ajută este Brooklyn, de Colm Tóibín.

  • Irealul realitatii cunoscute sau Pamantul, vazut din spatiu. ORBITAL, de Samantha Harvey

    Irealul realitatii cunoscute sau Pamantul, vazut din spatiu. ORBITAL, de Samantha Harvey

    Ce bine ca nu toata lumea crede si respira in ritmul legitimitatii, in literatura. In ideea de permisiune si de reprezentare ca fiind valori obligatorii ale unei opere. Buna, sunt Iulia si azi o sa va vorbesc despre o carte cu totul aparte: Orbital, a britanicei Samantha Harvey. Inca nu s-a tradus la noi, dar va aparea in curand - deocamdata, o sa pronunt titlul "mai spre" engleza. Orbital a castigat acum cateva luni Man Booker Prize, iar atunci Polirom a anuntat pe FB ca o va edita sub coordonarea lui Dan Croitoru, in traducerea Danei Craciun. In momentul in care inregistrez episodul asta inca nu e pe site-ul Polirom la sectiunea in curs de aparitie. Am hotarat sa aleg acum Orbital pentru ca e inceput de an. In aceasta perioada tindem sa avem o privire mai luminoasa, mai optimista - cel putin, mie asa mi se intampla. Si mi-e teama ca - pe masura ce anul o sa-si adune norii si problemele - o sa fiu tot mai putin dispusa sa va povestesc despre sentimentele calde si inaltatoare pe care le trezeste cartea asta. Asa ca, in asteptarea traducerii, in urmatoarele minute va invit sa descoperim minunea Pamantului, privit din spatiu prin ochi de pamantean.