Podcast episodes

  • Season 1

  • Svépomocí si postavil loď a vyrazil do světa. Český mořeplavec je na cestě už 17 let

    Svépomocí si postavil loď a vyrazil do světa. Český mořeplavec je na cestě už 17 let

    Lodě Miroslava Račana vždycky fascinovaly. Když se mu tak před 17 lety naskytla příležitost koupit levný svařený hliníkový trup, dlouho neváhal. Navzdory tomu, že se stavbou lodí neměl žádné zkušenosti, zbytek plavidla zkonstruoval zcela sám a nedlouho poté se vydal na cestu kolem světa. Od té doby navštívil už přes 100 zemí. Obeplul Středozemní a Černé moře, přeplul Atlantik, cestoval po Jižní Americe a sedm let strávil v Karibiku. Následně směřoval na sever a tzv. Severozápadní cestou se kolem Kanady dostal až do Tichomoří. Miroslava jsem zastihl v novozélandském Aucklandu, kam připlul z Fidži. Pozvání na palubu Sněhurky, jak svoji plachetnici nazývá, jsem nemohl odmítnout.

  • Obrovská čest, říká jediný český účastník závodu v plachtění kolem světa

    Obrovská čest, říká jediný český účastník závodu v plachtění kolem světa

    Ondřej Kotáb se zúčastnil prvních dvou etap závodu Ocean Globe Race, během něhož mezi sebou závodí posádky tradičních plachetnic na trase kolem světa, a to takřka bez jakéhokoliv moderního vybavení. Z anglického Southamptonu do jihoafrického Kapského Města a následně do novozélandského Aucklandu plul na francouzské lodi Pen Duick VI. „Nikdy jsem nedoufal, že bych tu loď mohl spatřit na vlastní oči, natož na ní plout a ještě takový závod. Je to splněný sen,“ tvrdí. .

  • Chceme inspirovat miliony indonéských dětí, aby žily udržitelnějším způsobem života, říká Hindrich

    Chceme inspirovat miliony indonéských dětí, aby žily udržitelnějším způsobem života, říká Hindrich

    Petr Hindrich žije v Indonésii už 14 let. V zemi založil neziskovou organizaci Yayasan Green Books, jež vzdělává indonéské učitele a děti o ochraně přírody a udržitelnosti. Indonésie se pyšní jednou z největších biodiverzit na světě, přesto její příroda mnohdy trpí. Podle Hindricha je to primárně tím, že Indonésané nemají přístup ke vzdělávání o environmentální výchově, což se prostřednictvím své neziskové organizace snaží postupně měnit. „Naším cílem je inspirovat miliony indonéských dětí, aby žily udržitelnějším způsobem života. Pracujeme s lokálními školskými úřady a školami, vyvíjíme výukové programy na téma ekologie a trénujeme učitele, aby je mohli využívat se svými studenty ve školách. Ústředními tématy jsou odpadkové hospodářství zahrnující znečištění plasty, ochrana biodiverzity a nově také změna klimatu,“ říká.

  • From Jaws to Love: A Marine Biologist's Bond with Sharks and Cage Diving's Role

    From Jaws to Love: A Marine Biologist's Bond with Sharks and Cage Diving's Role

    Mary Rowlinson is a British marine biologist working with White Shark Projects in the city of Gansbaai, South Africa. Among her responsibilities, she guides tourists during cage diving with sharks. Despite the fact that this technique is banned in some countries, Rowlinson is convinced that it is beneficial for all involved parties. "People need to be able to emotionally connect with these animals," says Rowlinson, who fell in love with sharks when she was a kid watching 'Jaws.' According to her, there has never been an accident during shark diving in South Africa, and she doesn't believe there is a correlation between cage diving and the number of shark attacks. Rowlinson has dived with many types of sharks. Would she try it with a great white one? You will find out in the interview... ______________________________________ Mary Rowlinsonová je britská mořská bioložka působící ve společnosti White Shark Projects ve městě Gansbaai v Jihoafrické republice. Náplní její práce je mimo jiné vedení turistů během klecového potápění se žraloky. Navzdory tomu, že je tato technika v některých zemích zakázána, Rowlinsonová je přesvědčená, že pro všechny zúčastněné ku prospěchu. „Lidé si ke žralokům potřebují vybudovat citovou vazbu,“ tvrdí Rowlinsonová, která se do žraloků zamilovala už v dětství při sledování filmu Čelisti. Podle ní v Jihoafrické republice nikdy k žádné nehodě při potápění se žraloky nedošlo a nevěří, že existuje souvislost mezi klecovým potápěním a počtem útoků žraloků na člověka. Rowlinsonová se už potápěla s mnoha druhy žraloků. Zkusila by to i s velkým bílým? To se dozvíte v rozhovoru... ______________________________________ White Shark Projects: https://www.instagram.com/whitesharkprojects/https://www.facebook.com/SharkCageDivingSouthAfricahttps://www.youtube.com/@WhiteSharkMovies/videosNa Hraně: https://www.instagram.com/na.hrane/Martin Vlk: https://www.instagram.com/senor_lobo_/

  • Ukončil službu v armádě ČR a vydal se do Indonésie, kde dokumentuje příběhy obyčejných lidí

    Ukončil službu v armádě ČR a vydal se do Indonésie, kde dokumentuje příběhy obyčejných lidí

    Kamil Krč z Bohumína sloužil 17 let v Armádě České republiky, vloni se však rozhodl službu ukončit a svůj život nasměrovat zcela jiným směrem. Přestěhoval se na indonéský ostrov Bali, kde dokumentuje životní příběhy místních lidí. V rámci svého projektu s názvem Na věku nezáleží - očima jednoho dobrodruha se aktuálně zaměřuje na portréty vesničanů, které následně výsledným produktem vytištěným na plátně obdarovává. Pokud bude projekt úspěšný, dostane se těmto lidem i finanční pomoci. ______________________________________ Projekt Na věku nezáleží - očima jednoho dobrodruha: https://www.donio.cz/na-veku-nezalezi-ocima-jednoho-dobrodruha Kamil Krč: https://www.instagram.com/kamil.krc_travel/ Na Hraně: https://www.instagram.com/na.hrane/ Martin Vlk: https://www.instagram.com/senor_lobo_/