#ДАСИГОКАЖЕМExplicit

by Evgenia Karpulska

#ДАСИГОКАЖЕМ e подкаст, в който си казваме нещата, за които обикновено не говорим. Всичко ли #сиказваме? Или просто #ненипитат? Различни казвания на различни хора с различни професионални пътища. #ДАСИГОКАЖЕМ e концепцията на Маркетинг за обикновения НЕобикновен човек, която говори. Защото всичко живо говори. Да предаваме нататък "да си ГО кажем". За да започнат повече хора да си ГО казват. Думите, които да обединяват. Нека про ...   ...  Read more

Podcast episodes

 • Как и какво може да се промени, за да могат думите на медиите да носят сила, отговорност и промяна?

  Как и какво може да се промени, за да могат думите на медиите да носят сила, отговорност и промяна?

  Казахме си ГО въпреки техническите неизправности на моменти, които не успяха да бъдат премахнати. Защото темата е важна! Гласовете по темата за важни! В този епизод давам гласност на темата за това как и какво може да се промени за това журналистите да говорят за насилието по начин, по който да предават истинската значимост. Как темата да присъства по смислен начин, а не през жълтото? Как журналистите да осъзнаят и да са наясно колко голяма отговорност носят с отразяването на темата? Как да говорят на тази тема, как да се подобри процеса и какво може да се промени, за да могат думите на медиите да носят сила, отговорност и промяна? Казваме си ГО с: - Мария Касимова- Моасе- журналистка, писателка, създател на едни от най- човечните, истински и красиви истории. - Антон Андонов- журналист, член на управителния съвет на БНТ. - Оля Минева- основател на фондация Еmprove, която се бори за промяна в обществените нагласи за това какво е насилие, и носи революция след себе си, защото изцяло променя нагласите какво е силна жена. Няколко акцента от разговора: - Безумните покривни кадри, които използват от сток банки като дежурната лепенка на уста, синьо око, плюшено мече на пода, локва кръв, счупена чаша. Дали пък точно това не би могъл да бъде следващия проект за студенти по журналистика: заснемане на нови покривни кадри, които да показват силната жена! А не жертвата! - Как журналист да се подготви за интервю с човек, който е преминал през трудна ситуация? Най- важното: да не забравя, че винаги в основата на всичко стои човешко същество! Да чуе човешкото същество и да задава човешки въпроси. - Да се търси контекста, който е адекватен към ситуацията, а не просто да информира. - Журналистите да прекарат време и да имат качествено общуване с жени, преминали през насилие, да преживеят да познават хората извън камерите и микрофоните. - Да се покаже как човек преодолява тази ситуация за да може през този пример да окуражи останалите за промяна. Добрият пример, който да покаже СИЛАТА, а не ЖЕРТВАТА. - Темата да бъде поставена в етичен, адекватен и точен контекст. - Да се задават въпроси, които да събудят равносметка и процес в отсрещната страна. Например „Как това те промени“, а не „Как се почувства“. - Да проявяват емпатия когато подготвят журналистическия материал, да бъдат уважителни в историята, да си задават въпроса защо правят даден материал, защо разказват тази история, какво искат да постигнат. - Разширяване на светогледа: как темата може да влезе в различни варианти, не само в новините. Надявам се темата да стигне до повече хора в медиите, които смятат темата за важна, както и до такива, които искат да бъдат част от промяната на този процес.

 • Защо е важно да говорим точно когато сме зле и в трудна ситуация с Боряна Григорова

  Защо е важно да говорим точно когато сме зле и в трудна ситуация с Боряна Григорова

  Защо не говорим в трудна ситуация? Какво не успяваме да кажем когато сме зле? Как аз и Боряна сме полезни на хората, които са е подобна ситуация. · Уточнение за зле- трудни взаимоотношения, токсични отношения, емоционален дисбаланс, депресия, тревожни състояния, панически атаки, социална тревожност, нервен срив, и т.н Говорим, но не ни чуват, или не ни вярват. Най- трудните думи са тогава, нека да ги намерим. Много е лесно да кажем „добре съм“. Много е важно точно тогава да говорим! Редно, нередно, правилно, неправилно срам, страх и вкарваме ли се в подобни категории когато сме в трудни състояния. И как вкарваме неговоренето в тях? Kaк да успяваме да изразим състоянието, в което сме? Какво да направим? Как да кажем, че имаме нужда от помощ.... Да не търсим правилните думи. Те винаги са правилни. Достатъчни са думите „имам нужда от помощ“. Започнете да говорите хора, има кой да ВИ ЧУЕ, има кой да помогне, намерете начин и го направете веднага. Защото думите могат да променят и да спасяват животи. Боряна Григорова е психотерапевт и автор на книгата "Паяжината на психическия тормоз".

 • И момчетата също плачат

  И момчетата също плачат

  Психичното здраве на мъжете. Защо мъжете не си ГО казват? Казваме си ГО с Иван Владимиров- Нав. Защо не говорят за психичното си здраве, че са зле, че имат нужда от помощ. Умеят ли да разпознават симптомите, че не са добре. Ако кажеш, че имаш нужда от помощ или че си зле, не те прави по-малко мъж. Ти си мъж, ти трябва да си силен! Възпитание? Общество? Това води до нездраво отношение към вътрешните преживявания. Трябва ли да си емоционално интелигентен, за да разпознаеш симптомите и да признаеш, че имаш проблем. Има ли забрана за мъжките чувства? Вътрешната борба, която води до злоупотреба с вещества, трупане на гняв, агресия, изолация. Когато започнеш да говориш за проблемите си и да споделяш, както и да си признаеш, че имаш нужда от помощ- това е най- голямата СИЛА, а не слабост. Да говорим!

 • Всички сме лодки в морето, всички ли ще намерим своя пристан и своите думи

  Всички сме лодки в морето, всички ли ще намерим своя пристан и своите думи

  Да напишеш или да изкажеш душата си с Мила Иванова? Какво не си казваме, какво е да си ГО кажем според Мила. Да си Го кажем когато сме долу, когато сме слаби, когато преживяваме болка. Изглежда модерно да сме позитивни, усмихнати, изпълнени със свръхпозитивизъм, надрусани със свръхщастие. По-често сме недобре, отколкото добре, да си го кажем. Да си кажем, че не сме добре, а не да го прикриваме зад "добре съм, екстра съм", и една от най- големите сили е да бъдем слаби. И да си го кажем когато имаме нужда от помощ и подкрепа в това, че не сме добре, Имаме ли правото да си кажем всичко без да бъдем осъждани? Можем ли всичко да си кажем и кое никога няма да си кажем? Да си позволяваме да си го кажем е като да си позволяваме да живеем. Ако можем да си позолим да си ГО кажем, означава, че си позволяваме и да живеем. Говорим ли нашата истина или търсим вечно одобрение на думите си? Всички сме лодки в морето, всички ли ще намерим своя пристан и свойте думи. Какво да срещне лодката, за да не потъне? Лодките като думите...пускаме ли ги по течението, в необятното, неизвестното или целим да стигнат своя бряг? Можем ли да имаме лекотата на лодките. От сбъркани думи, най-накрая да не сбъркаме и живота си? Само времето ли не продумва, а тиктака мълчаливо? Какво аджеба означава да живееш пълноценно, да грабиш от живота с пълни шепи? От всички написани неща, знаем ли въобще как. Аз лично не знам. Какво ми каза Мила...слушайте ни!

 • По- добре да се преебеш, отколкото да се страхуваш и да мълчиш

  По- добре да се преебеш, отколкото да се страхуваш и да мълчиш

  Казахме си ГО с Цвети и Антония от Вайръл стихове за секс и драма. Казваме ли си ГО по-лесно през стиховете, хумора като спасение да си кажем истината? Секс с драма или секс без драма? Казваме ли ГО или ГО показваме? Не потискаме газове, а потискаме думи, емоции, обиди? Да се преебем, но да не се страхуваме да мълчим. Страхове, травми, обиди, тревожности, депресии. Да се научим да говорим и за тази неизменна част от нашия живот. Трябва да сме само положителни и позитивни! Да се "разсеем" от лошото. За това не се говори, така не се говори, как и за какво да говорим в крайна сметка. Кур за мнението ти! Агресията и обичта на думите. Че сме слаби, че сме хора, ядосани, огорчени? Можем ли всичко да си кажем? Кое никога няма да си кажем? Да ГО казваме и да ни чуят! И да има кой да ни ГО каже. Ако си ГО бях казала преди много години, много неща можеха да се променят. Тогава не успях да си ГО кажа. Преди една година си ГО казах. Ако не бях "чула" думите на моя приятелка "имаш нужда от помощ", сега нямаше да съм тук и сега. Думите, които променят и спасяват.