Vzeto na znanje

by Kemijski inštitut

Podkast Vzeto na znanje odpira vrata Kemijskega inštituta v Ljubljani in zvedavo gleda čez rame znanstvenic in znanstvenikov. Hkrati se zazira navzven: z izbranimi gosti razpravljamo tudi o znanosti nasploh, o njenih postopkih in orodjih ter o njeni vlogi v družbi. Prav tako se odzivamo na aktualna vprašanja, ki nam jih zastavljajo trenutne razmere. Podkast jemljemo na znanje vsak mesec z malo tekočine. Pogovore vodi Pia Nik ...   ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 1

 • #18: Bojana Žegura: Okoljska onesnažila

  #18: Bojana Žegura: Okoljska onesnažila

  V 18. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali s Preglovo nagrajenko dr. Bojano Žegura iz Nacionalnega inštituta za biologijo. Beseda je tekla o delovanju okoljskih onesnažil, njihovi razširjenosti ter vplivu na okolje in žive organizme.

 • #17: Mojca Ramšak: Meta za leva, kava za stres

  #17: Mojca Ramšak: Meta za leva, kava za stres

  V 17. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali z dr. Mojco Ramšak, ki kot antropologinja sodeluje z naravoslovci in tehniki v interdisciplinarni ekipi za raziskovanje vonja. Govorili smo o tem, kako se humanistka znajde v naravoslovnih vodah in zakaj za vonj ni kriv samo prostor, ampak tudi družba.

 • #16: Ema Žagar: Od polimerov do kopalk

  #16: Ema Žagar: Od polimerov do kopalk

  V 16. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se podali po poti plastike z dr. Emo Žagar, vodjo Odseka za polimerno kemijo in tehnologijo. Pogovarjali smo se o tem, zakaj vsa jeza nad plastiko ni upravičena, o zapletenih procesih reciklaže in o tem, kako je to povezano s kopalkami.

 • #15 - Matej Vranič: Biti na ti z medvedi in volkovi

  #15 - Matej Vranič: Biti na ti z medvedi in volkovi

  V 15. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo gostili Mateja Vraniča, naravoslovnega fotografa, scenarista ter avtorja dokumentarnega filma Divja Slovenija in drugih filmov o slovenski favni. Govorili smo o pripravah na snemanje živali, težavah nočnega snemanja in o tem, zakaj medvedi niso najnevarnejša vrsta za snemanje.

 • #14 - Dušan Strmčnik: Potencial v vrnitvi možganov

  #14 - Dušan Strmčnik: Potencial v vrnitvi možganov

  V 14. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali z dr. Dušanom Strmčnikom iz Odseka za kemijo materialov. Beseda je tekla o begu možganov in tudi njihovi vrnitvi ter o tem, zakaj ni tako nemogoče primerjati dela in raziskovanja v ZDA in v Sloveniji.