Vzeto na znanje

by Kemijski inštitut

Podkast Vzeto na znanje odpira vrata Kemijskega inštituta v Ljubljani in zvedavo gleda čez rame znanstvenic in znanstvenikov. Hkrati se zazira navzven: z izbranimi gosti razpravljamo tudi o znanosti nasploh, o njenih postopkih in orodjih ter o njeni vlogi v družbi. Prav tako se odzivamo na aktualna vprašanja, ki nam jih zastavljajo trenutne razmere. Podkast jemljemo na znanje vsak mesec z malo tekočine. Pogovore vodi Pia Nik ...   ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 1

 • #27 – Miro Pušnik: Moč odprte znanosti

  #27 – Miro Pušnik: Moč odprte znanosti

  V 27. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali z mag. Mirom Pušnikom, direktorjem Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani, strokovnjakom za znanstveno komuniciranje in zagovornikom odprte znanosti. Med drugim smo spregovorili o konfliktih med komercialnim založništvom in odprto znanostjo, projektu Spoznaj ter o tem, za koga znanstveniki pravzaprav pišejo. Podkast Vzeto na znanje nastaja v studiu Radia Študent.

 • #26 – Nataša Zabukovec Logar – Kovinsko-organski materiali zelene prihodnosti

  #26 – Nataša Zabukovec Logar – Kovinsko-organski materiali zelene prihodnosti

  V 26. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali s prof. dr. Natašo Zabukovec Logar, strokovnjakinjo s področja znanosti o materialih, ki je med drugim izjemne dosežke dosegla tudi na področju priprave inovativne priprave hidrotermično stabilnih kovinsko-organskih ogrodij, oz. MOF-ov. S profesorico smo se pogovarjali o raziskovanju ogljikovega dioksida, kovinsko-organskih materialov in o zelenem potencialu raznovrstnih MOF-ov. Podkast Vzeto na znanje nastaja v studiu Radia Študent.

 • #25 – Matija Gatalo: Brezogljična kataliza prakse in prihodnosti

  #25 – Matija Gatalo: Brezogljična kataliza prakse in prihodnosti

  V 25. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali z dr. Matijo Gatalom, raziskovalcem na Odseku za kemijo materialov v Laboratoriju za elektrokatalizo na Kemijskem inštitutu ter soustanoviteljem odcepljenega podjetja ReCatalyst. Gatalo je v pogovoru med drugim spregovoril o prihodnosti brezogljičnega prometa, porajajočih se tehnološko-finančnih izzivih zelenega prehoda in civilizacijskih vprašanjih naše prihodnosti.

 • #24 – Marjetka Podobnik: Od deževnikov do toksinov

  #24 – Marjetka Podobnik: Od deževnikov do toksinov

  V 24. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali z dr. Marjetko Podobnik, izredno profesorico in vodjo Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu. Gostja, ki je lani postala tudi prejemnica Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju strukturne biologije, je med drugim spregovorila o svojih različnih projektih – od deževnikov do slabo procesirane hrane in toksinov – ter vlogi žensk v znanosti in raziskovanju.

 • #23 - Jiři Kočica: Dve polji, ista radovednost

  #23 - Jiři Kočica: Dve polji, ista radovednost

  V 23. epizodi podkasta Vzeto na znanje smo se pogovarjali z Jiřijem Kočico: kiparjem, risarjem in univerzitetnim profesorjem, ki je obenem tudi kustos razstav na Kemijskem inštitutu. Gost je spregovoril o zgodovini povezav med znanostjo in umetnostjo, o tem, ali mora biti umetnik tudi znanstvenik, in o tem, kako jasno lahko sploh določimo mejo med obema poljema človeškega delovanja. Pogovor obeležuje izid dveh publikacij Kemijskega inštituta: zbornika razmislekov »Kako in zakaj? (Znanost in umetnost, različni plati iste radovednosti)« in pa knjige »Navdihujoča prisotnost (Umetnost na Kemijskem inštitutu)«.