Perspectiva Feminista

by Feministes de Catalunya

Benvingudes i benvinguts a Perspectiva Feminista, l’espai de debat i anàlisi de l'actualitat amb Feministes de Catalunya per entendre la realitat que ens envolta i denunciar les desigualtats entre dones i homes.

Podcast episodes

 • Season 1

 • Moment de fer balanç: feminisme i eleccions generals del 23J23

  Moment de fer balanç: feminisme i eleccions generals del 23J23

  En aquest desè i últim episodi de la 1ª temporada de Perspectiva Feminista fem balanç i reflexionem juntes sobre l’actual situació de les dones com a exercici imprescindible abans de les eleccions generals del pròxim 23 de juliol. I per aquest motiu, a la secció FemTalk parlem amb Sílvia Carrasco, antropòloga, escriptora i presidenta de Feministes de Catalunya.

 • Agraeix-li al feminisme que...

  Agraeix-li al feminisme que...

  Parlem de drets fonamentals dels que gaudim les dones a gran part del món occidental i que tenim totalment assumits i normalitzats, però que no son fortuïts ni han existit sempre, sinó que son el resultat de la lluita feminista. A la secció de la WikiFeminista fem un repàs a la línia de temps de l’assoliment d’aquests drets a Espanya. A la secció d'Actualitat amb Perspectiva Feminista, la Lana ens parla de l’absència d’aquests drets fonamentals en altres indrets i dels actuals intents de retrocés que estem patint en aquests sentit. I per tancar, a la nostra Fem-Talk parlem amb Arga Sentís, sòcia fundadora de Feministes de Catalunya i dues vegades cap de llista a les eleccions municipals de la seva ciutat, Tarragona, pel partit en el qual militava (ICV). Amb ella parlem del que significa per les dones accedir a la carrera política.

 • La trampa del gènere

  La trampa del gènere

  Aquesta setmana la Pat de Lídia ens parla del gènere com a construcció social i com a eina que col·loca les dones en una situació d'inferioritat i subordinació respecte els home. A la secció de la WikiFeminista analitzem amb l’Erika Bastide què és i què implica per la vida de les dones el sistema jeràrquic sexe-gènere. I per tancar, a la nostra Fem-Talk, conversem amb Rosa Cobo Bedia, teòrica, investigadora i escriptora feminista. Professora titular de Sociologia a la Universidad de La Coruña, directora de la revista Atlánticas i presidenta de la Red Académica Internacional de Estudios sobre Prostitución y Pornografía.

 • La medicina no és neutra, és androcèntrica

  La medicina no és neutra, és androcèntrica

  En aquest nou capítol parlem de com el fet d'haver nascut dones és un factor de risc per a la nostra salut. A la secció de la WikiFeminista, l’Erika Bastide ens explica de què parlem quan parlem d’androcentrisme a la medicina. A la secció d'Actualitat amb Perspectiva Feminista, la Lana Grant ens comenta algunes noticies recents relacionades amb el biaix de gènere a la medicina i ens proporciona dades de recerques que el posen en evidència. I per tancar, a la nostra Fem-Talk, parlem amb la Dra Carme Valls-Llobet, metgessa endocrinòloga amb un extens currículum professional, innumerables publicacions i reconeixements. Directora del programa Dona, Salut i Qualitat de Vida del Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris, i membre del Consell de Redacció de la revista Mujeres y Salud. Pionera al nostre país a plantejar les diferències en mortalitat i morbiditat entre dones i homes, i defensora de la introducció de la ciència de la diferència en els estudis de medicina, infermeria i ciències de la salut en general.

 • Soc una impostora: realitat o miratge?

  Soc una impostora: realitat o miratge?

  En aquest sisè episodi parlem de com l'androcentrisme fa que les dones dubtem, més que els homes, de les nostres pròpies capacitats. A la secció de la WikiFeminista analitzem l’origen i les conseqüències de la Síndrome de la Impostora de la mà de les recerques psicològiques dutes a terme sobre aquesta qüestió. A la secció d'Actualitat amb Perspectiva Feminista, la Lana ens explica que fins i tot les dones més poderoses i triomfadores també dubten de si mateixes. I per tancar, a la nostra Fem-Talk parlem amb Victoria Compañ, psicòloga psicoterapeuta. Directora del postgrau Feminisme i Psicoteràpia. Teràpia constructivista i sistèmica amb perspectiva de gènere (Universitat de Barcelona, UB). Presidenta de l’Associació de Psicoteràpia Constructivista, Sistèmica i Feminista, Màster en Teràpia Cognitivo Social (UB) i experta en Malestars de Gènere (Escuela ESEN).