S01 E03 - Tartaria, deel 1

luminati.be by Frank Verhoft

Tartaria, dat is de naam van een nieuw, verzonnen wereldrijk. Tartaria is ook de titel van mijn driedelige podcastreeks voor de maand februari. In deel één vertel ik hoe de pseudoarcheologische online mythe van Tartaria zich op gang trok en geef ik aan waar de bedenkers van de verhalen hun mosterd gehaald hebben.

Jan 31 2023
Transcription

Welkom bij luminati.be. Mijn naam is Frank. Ik schrijf en vertel graag verhalen over complottheorieën, schijnwetenschap en desinformatie.

Eind 2018 trok een dramatische afbeelding van de Moskovitische Basiliuskathedraal mijn aandacht. Dat is het kerkgebouw aan het Rode Plein. Met die kleurrijke bollen bovenaan, uien in het jargon. De kerk was zo afgebeeld alsof ze het uitstekende bovenstuk was van een grotere constructie die zich voor het grootste deel onder de kasseien bevond. Wat het plaatje volledig maakte, was de indringende boodschap ‘Onderzoek Tartaria’ en ‘Moddervloed’.

En dat heb ik dan gedaan. Sinds januari 2019 hield ik Tartaria op mijn radar en in december 2022 verscheen mijn boek Tartaria, modder en verzonnen tijd. Pseudogeschiedenis op maat van de sociale media.

Drie delen

See full transcription
Keywords
desinformatie