KULTÚRA, ÖKOLÓGIA, BOTANIKA - KERT A KÖBÖN

by Ökológiai Kutatóközpont

Kert a köbön - avagy a tudományos-kulturális szórakoztatás az ökológiai szemléletformálás oltárán. Az Ökológiai Kutatóközpont egyedülálló projektje 2021 nyarán izgalmas estekkel, valamint egy háromnapos fesztivállal várta a látogatókat Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kertben. Az ország legjelentősebb ökológiával foglalkozó intézeteit tömörítő Ökológiai Kutatóközpont útjára indította a Kert a köbön eseménysorozatát, amely tényle ...   ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 3

 • Hívatlan vendégek, sikeres hódítók - A biológiai invázió problémái és megoldási lehetőségek

  Hívatlan vendégek, sikeres hódítók - A biológiai invázió problémái és megoldási lehetőségek

  A beszélgetés az inváziós fajok által okozott problémák kialakulásának folyamatát és kezelési lehetőségeit járta körül 2023. május 13-án. Az idegenhonos fajok megjelenése, megtelepedése Magyarországon is számtalan ökológiai, gazdasági és társadalmi konfliktus forrása. A betelepülő fajok sok esetben invázióra és az őshonos rendszerek gyors megváltoztatására is képesek lehetnek. A beszélgetés az inváziós fajok által okozott problémák kialakulásának folyamatát, kezelési lehetőségeit járja körül, bemutatva azok széles tárházát többek között a gerinctelen, a vadászható madár- és emlős-, valamint a különböző növényfajok példáin keresztül. A kerekasztal-beszélgetéshez a Nemzeti Botanikus Kert lenyűgöző miliője nyújtotta az autentikus hangulatot. A beszélgetés résztvevői: Katona Krisztián, PhD – habilitált egyetemi docens, Samu Ferenc – az MTA doktora, Molnár Zsolt – az MTA doktora, Moderátor: Élő Anita – újságíró

 • Fenntartható-e még a fenntarthatóság?

  Fenntartható-e még a fenntarthatóság?

  A fenntarthatóság eszméje, miszerint a jelen jólléte ne veszélyeztesse a jövő generációkét, már több évtizedre tekint vissza. Ennek ellenére, a most ránk jutó természeti erőforrások többszörösét használjuk fel. Ennek következménye, hogy a rendelkezésünkre álló „készleteket” kimerítjük. Egykor gyakori fajok állományai kihalnak, a globálisan növekvő fogyasztás miatt a javak előállítására felhasznált nyersanyagok kifogyhatnak, romlik a környezet általános állapota, felborulhat a gazdaság, a társadalom és a természet egyensúlya. A helyzet drámai voltát, illetve a megoldások lehetőségeit három szakavatott akadémikus professzor segítségével vitattuk meg, egy kötetlen beszélgetés során. A felvétel 2023. június 24-én készült a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben.

 • Season 2

 • Természet és lelki egészség - KÖB Fesztivál 2022

  Természet és lelki egészség - KÖB Fesztivál 2022

  A mentális jóllét fenntartásának elengedhetetlen része a természettel való találkozás és a kapcsolat erősítése. A természettel való kapcsolat erősítése elősegíti a természeti értékek védelmét. Ha erősebben kötődünk a természethez, akkor a természet- és környezetvédelem iránti elköteleződésünk is megnő. A természethez való kötődésünk erősödésével a természetrombolásra mentálisan is érzékenyebben reagálunk, nagyobb szorongást élünk át. A természetvédelem frontvonalában dolgozók különösen érintettek ebből a szempontból, ezért mentális egészségük megőrzésére fokozottan kell figyelniük.

 • A természet ajándékai - KÖB Fesztivál 2022

  A természet ajándékai - KÖB Fesztivál 2022

  Mit ad nekünk a természet? „A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe", - mondja Jane Goodall. Az ökoszisztéma-szolgáltatások közismertebb formái mellett, mint a beporzás, víz és levegőtisztítás, lebontás, stb., a természet lelki egészségünkre gyakorolt hatása is felmérhetetlen. A természettel való kapcsolat pedig gyógyítóan hat a mentális betegségekre, pozitív hatással van az emberi pszichére és a mentális funkciókra: gyorsítja a stressz utáni regenerációt, javítja a hangulati állapotot, hozzájárul az idegrendszeri regenerációhoz, javítja a figyelmi és kognitív funkciókat. A természetvédelemnek tehát közvetett, ám roppant jelentős hatása lehet a mentális egészségünk megőrzésére. Társaság a köbön beszélgetés résztvevői: Báldi András - biológus, Kelemen Eszter - közgazdász, Végh Attila - költő Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert, 2022. szeptember 11.

 • Más, de azért hasonló - KÖB Fesztivál 2022

  Más, de azért hasonló - KÖB Fesztivál 2022

  Legyen nagyon más és legyen már hasonló is! Lehet-e szép és jó ami egyhangú? A változatosság gyönyörködtet. Fenntartható-e az egyformaság? Hol van és kell-e az egyensúly az egyén és a közösség által művelt művészetben? Van az egyediségnek szerepe a biológiában? Szép-e a természet, ha egyhangú, és legfőképpen tud-e jól működni? A művészeti sokféleség esztétikai értékéről, valamint a biológiai sokféleség szép-érzetéről beszélgetünk egy fotóművész-regényíró biológussal, egy design szakemberrel és egy irodalmárral. Társaság a köbön résztvevői: Löki Viktor - fotózó-regényíró biológus, Fráter Erzsébet - biológus, Áfra János - költő, Juhász Tibor - költő Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert, 2022. szeptember 10.