Fra stemme til handling: et podcast fra Kvinderådet og Mino Danmark

by Kvinderådet, Mino Danmark

Kvinderådet og Mino Danmark har med støtte fra Tuborg Fondet, udviklet podcastserien “Fra stemme til handling”, hvor vært Zahra Pedersen interviewer fire minoritetsetniske kvinder om deres engagement i demokratiet og deres tanker om det danske demokrati. Podcastserien består af fire afsnit med hhv. Sahar Arezo, Manal Jacob, Yildiz Akdogan og Sedra Al-Yousef.

Podcast episodes

  • #4 Fra stemme til handling: Sedra Al-Yousef

    #4 Fra stemme til handling: Sedra Al-Yousef

    I dette afsnit taler vært Zahra Pedersen med Sedra Al-Yousef. Sedra er medicinstuderende på Københavns Universitet, og kom til Danmark som 16 årig i 2014, som flygtning fra Syrien med sin familie. Hun lærte dansk på rekordtid, og tog sin studentereksamen på bare to år, med et snit på 11,7. Sedra driver siden "Stethoscopes with Sedra", hvor hun deler medicinsk information på arabisk, og så deltager hun aktivt i debatten, hvor hun deler sin historie, og kritiserer det danske paradigmeskifte og hjemsendelsespolitik. Lyt med, når Sedra og Zahra taler om, hvad det egentlig vil sige at være "rigtig dansk". Og om det danske demokrati virkelig er "all that". Og om at være en helt almindelig medicinstuderende, på lige vilkår med alle andre, men ikke vide, om man pludseligt kan blive sendt til Syrien - og heller ikke kan stemme til folketingsvalg.

  • #3 Fra stemme til handling: Yildiz Akdogan

    #3 Fra stemme til handling: Yildiz Akdogan

    ​I dette afsnit taler vært Zahra Pedersen med Yildiz Akdogan. Yildiz er dansk-kurdisk politiker, debattør og foredragsholder, og hun kom til Danmark fra Tyrkiet som 5-årig med sine forældre i 1979. Yildiz var en af de første minoritetsetniske kvinder der blev valgt ind i Folketinget. Hør om Yildiz vej fra statskundskab på Aarhus Universitet til Folketinget og den offentlige debat. Om ikke at være en der holder sin kæft, og samtidig føle et enormt ansvar og træde varsomt, velvidende, at hendes politiske karriere ikke bare var hendes egen, men med til at fjerne nogle sten på vejen for kommende generationers unge kvinder. Og så kommer Yildiz med en opfordring til lytterne om at engagere sig i lokalpolitik. For når vi har repræsentativt demokrati i Danmark, er det vigtigt at det er... Du gættede det; repræsentativt!

  • #2 Fra stemme til handling: Manal Jacob

    #2 Fra stemme til handling: Manal Jacob

    I dette afsnit taler vært Zahra Pedersen med Manal Jacob, der er født i Irak og har boet i Danmark i omkring 30 år. Manal har startet Ishtar - de etniske rødstrømper, som er en socialøkonomisk cateringvirksomhed, der har til formål at give kvinder, der tidligere har haft svært ved at få arbejde i Danmark, et arbejde, og derigennem styrke deres kompetencer, selvtillid og uafhængighed. Lyt med for at høre historien om hvorfor Manal startede Ishtar - og hvad der ligger bag navnet "de etniske rødstrømper". For Ishtar er mere end bare en arbejdsplads. For Manal er drevet af et ønske om at gøre op med negative stereotyper om minoritetsetniske kvinder. Og Ishtar er et levende bevis på, at kvinderne har massere at byde på, når de får mulighed for at få foden ind på arbejdsmarkedet. Dét, mener Manal, bør kommunerne være bedre til at se og udnytte.

  • #1 Fra stemme til handling: Sahar Arezo

    #1 Fra stemme til handling: Sahar Arezo

    I dette afsnit taler vært Zahra Pedersen med ​Sahar Arezo. Sahar sad efter folketingsvalget i 2019 med en følelse af ondt i maven og afmagt over det politiske landskab og den hadefulde retorik i forbindelse med valget. Hun kontaktede derfor Mino Danmark, og startede Mino Ung Odense, som hun nu er forperson for. Lyt med for at høre Sahars oplevelse af det stærke fællesskab i Mino Ung, der både rummer de svære snakke og kampe, og alt det sjove og konstruktive. Og bliv klogere på, hvorfor det er vigtigt at engagere sig og organisere sig mod racisme, så man ikke føler, at man kæmper alene. Og så diskuterer Sahar og Zahra hvem der egentlig har magten i det danske samfund, og hvad politisk aktivisme i ikke-partipolitisk regi kan, som partierne ikke kan. Og om, hvordan det er at blande sig i debatten som kvinde med minoritetsetnisk baggrund.