Foc a Terra

by Àlex R. Bacardit i Marc Collado Barcelona

Un pòdcast de minories, en català, que t’acostarà a la tecnologia tal com raja.

Podcast episodes

 • Caramels mentorats

  Caramels mentorats

  Cinquena entrega del clàssic "pim, pam, pim, pam" on et portem un parell d'iniciatives de casa, un emprenedor que ho tenia tot per fracassar, i una mica d'editorial polèmica al voltant de la figura dels mentors i, per descomptat, el "cas Rubiales".Notes de l'episodi:Si com el Marc tens el cor dividit entre la ciutat i el món rural, Repoblem et pot interessar. Una iniciativa que lluita contra la mort dels pobles catalans a través de comunitats de cohabitatge per a joves i famílies.MyProtein és la història d'un emprenedor que, a priori, estava destinat al fracàs. No marcava cap dels clixés que solem associar amb l'èxit empresarial — un nano sense estudis, ni mentors, ni equip fundador. Malgrat això, ha convertit el seu negoci de nutrició esportiva en un cas d'èxit venut per més de cinc-cents milions.Domini per la història — vxl.cat — per una interessant iniciativa per practicar el català a través de la conversa. Dit d'una altra manera: si parles català i tens una estona per conversar amb algú que el vol practicar, pots fer-te voluntari/ària i posar el teu granet de sorra per "preservar" la nostra llengua.Episodis relacionats:64: Pim, pam, pim, pam76: Unicorns de dues tardes79: Tim Cook se'n va de "parranda"80: Morts firals

 • Tim, no ets real

  Tim, no ets real

  No es tracta d'un error. Nosaltres també som conscients que avui és dimarts. Però ens fa il·lusió i l'ocasió bé que ho mereix. Així que et deixem amb una edició especial de Foc a Terra per comentar, ara si, a posteriori, l'esdeveniment de l'iPhone.Notes de l'episodi:L’anterior episodi se'ns va fer curt i necessitàvem uns minuts més per comentar les teories conspiranoiques i les "sorpreses" que Apple va presentar el passat dimarts.Si us plau, facin les seves apostes. Nosaltres anem amb tot a que Isabel Yang no és real.Per si no l'has vist, t'enllacem la paròdia corporativa amb actors tan prominents com Octavia Spencer, representant a Mare Natura; i Tim Cook, en el paper estel·lar de directiu resignat amb poques ganes de participar.Episodis relacionats:25: MacBook Bro. Especial WWDC 2022 i un dels millors títols de la història de Foc a Terra.38: Garmin passat per aigua. Episodi especial per l'esdeveniment de setembre de 2022.78: Especial WWDC 2023. On es presentaren les Vision Pro.92: L’iPhone de l’apocalipsi. El comentari previ a l'esdeveniment de setembre de 2023 i el precursor d’aquest episodi.

 • L'iPhone de l’apocalipsi

  L'iPhone de l’apocalipsi

  Primer, les males notícies: aquest no és l'anàlisi d'Apple que t'esperes. Com que ja sabíem que no presentarien res important, però sobretot fent gala d'una deficitària planificació al més pur estil Foc a Terra, aquest episodi es va gravar poques hores abans de l'esdeveniment. Ara, les bones notícies: la keynote va ser tan avorrida i previsible, que gravar abans o després no fa absolutament cap diferència.Notes de l'episodi:En lloc de parlar de novetats — que no ens enganyem, no interessen a ningú — t'expliquem la ciència rere la cadència anual de llançaments que caracteritza a la poma de Cupertino. Quelcom molt més pràctic i que et pot armar d'anècdotes inútils per un hipotètic sopar de Nadal.Mencionem successos històrics tan interessants com que el primer iPhone es revelà l'endemà de Reis; que l'iPod de primera generació no utilitzava el connector de 30 pins, sinó un port FireWire; o la diferència entre la interfície i el protocol que l'opera quan parlem de connectors. Sí, ho sabem, matèria fascinant per començar la setmana.L'any 2011 Apple va publicar Mac OS X Snow Leopard (10.6). Un sistema operatiu que costava 129 € i t'oferia zero noves funcionalitats. El millor exemple que Apple ens podria vendre, literalment, qualsevol cosa.Episodis relacionats:25: MacBook Bro. Especial WWDC 2022 i un dels millors títols de la història de Foc a Terra.38: Garmin passat per aigua. Episodi especial per l'esdeveniment de setembre de 2022.78: Especial WWDC 2023. On es presentaren les Vision Pro.

 • Bon "venture" i barca nova

  Bon "venture" i barca nova

  Dels creadors del MacBook Bro i Una eina per cada feina, et portem el QuickCommerce: una crítica constructiva, o un debat romàntic, a un capital risc acomodat que està regant de diners a negocis que no canviaran el món.Notes de l'episodi:Advertim que aquest episodi ja neix coix. El que havia de ser una discussió sobre models de negoci efímers llançats per les noves generacions, acaba en una conversa històrica sobre com el capital risc s'ha vist abocat a invertir en projectes banals.Segur que has escoltat, en algun sopar que no passarà a la història, la mítica llegenda urbana que els Mexicans mengen picant per combatre la calor. Per la popera vegada t'armem amb una altra anècdota irrellevant: un argument sobre la velocitat d'ingesta perfecta per maximitzar les possibilitats de sobreviure al desert.Passem per sobre de la idea d'empaquetar i desempaquetar — models de negoci, no capses d'Amazon — com a l'única manera de fer diners a Internet. Aquest article n'explica, molt millor que nosaltres, la raó des d'un punt de vista econòmic.Snow Crash, una novel·la de ciència-ficció de Neal Stephenson que ja t'introduirem a Ves a veure Ready Player One, descriu un escenari distòpic que ja ens recorda una mica massa a la realitat que vivim.

 • Primer de filosofIA

  Primer de filosofIA

  Com formarem els joves programadors en un nou paradigma dominat per la intel·ligència artificial? Avui, episodi d'estiu a l'hora de la migdiada per entendre quant n'hi ha d'art i quant de ciència a l'hora d'entrenar models generatius.Notes de l'episodi:Si fa dues setmanes era l'Adrià qui ens proposava l'anterior episodi, Primer d'inversió, en aquesta ocasió és en Martí — amic de Foc a Terra i co-host del pòdcast La Nova Mobilitat — qui ens suggereix el tema d'avui.L'Àlex ens alliçona sobre com refinar els nostres "prompts" per obtenir millors resultats. Concretament, com aconseguir que els nostres ajudants virtuals sonin al ritme del Death Metal.