ESG Corner

by Veisz Ákos

ESG, zöldfinanszírozás, greenwashing, CSRD, EU Taxonómia és még sorolhatnánk. Mostanában sokat halljuk ezeket a kifejezéseket, néha el is veszünk bennünk. Podcast sorozatunkban szakértőkkel beszélgetünk a fenntarthatóságról, zöld pénzügyekről, etikus vállalatirányításról. A fenntartható működés a megértéssel kezdődik. Tarts velünk!

Podcast episodes

 • Season 2024

 • "Comply and Thrive: Navigating the EU CSRD and ESRS Landscape"

  "Comply and Thrive: Navigating the EU CSRD and ESRS Landscape"

  This episode of ESG Corner is for businesses seeking to understand and fulfil the legal obligations introduced by the European Union's Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) and the accompanying European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Together with Carmen Auer, Partner of Sustainability Services of BDO Germany and Valeria Fazio, Partner of Sustainability Innovation of BDO Italy, Ákos Veisz, the managing partner of BDO Hungary’s ESG division lead a discussion to provide an expert insight into the complexities of compliance, from deciphering the nuances of the directive to practical steps for integrating sustainability into the corporate reporting. Our guests offer guidance, best practices, and real-world examples to ensure your company not only has a basic understanding of the regulatory requirements but also leverages them to gain a competitive advantage. Whether you are just starting your sustainability journey or looking to fine-tune your existing practices, this episode is your guide to making sustainability and transparency your business's hallmark."

 • Mi az a CSRD? Miről szól az ESG-törvény? Új kötelező standardok a vállalati fenntarthatósági jelentéstételben!

  Mi az a CSRD? Miről szól az ESG-törvény? Új kötelező standardok a vállalati fenntarthatósági jelentéstételben!

  Mikortól érvényes a vállalatára a CSRD és az ESG törvény? Mit kell jelenteni? Mikor kell a beszámolót közzétenni? 2022 végén új fenntarthatósági jelentéstételi irányelvet fogadott el az EU (CSRD), ami pár éven belül 50.000 nagyvállalat működését érinti, köztük több, mint 1000 magyar vállalatot. Az új jelentéstételi kötelezettséghez pedig egy külön standardod is alkotott (ESRS – European Sustainable Reporting Standards) azzal a céllal, hogy egységes és összehasonlítható adatokat közöljenek a vállalatok náluk felmerülő fenntarthatósági kockázatokról és lehetőségekről, továbbá az emberekre és a környezetre gyakorolt hatásukról. Az európai uniós tagállamoknak nemzeti jogukba át kell ültetniük a CSRD-t. A magyar Országgyűlés 2023. december 12-én fogadta el a fenntartható finanszírozást és egységes vállalati felelősségvállalást támogató ESG törvényt, mely 2024. január 1-jén lép hatályba. A CSRD, így a Magyarországon elfogadott ESG törvény több fronton is megváltoztatja a vállalatok jelentéstételi kötelezettségeit. Hogy hogyan? Erről szól beszélgetésünk.

 • Season 2023

 • Zöldátállás rögös útján, Hankó Gergellyel a KSZGYSZ ügyvezetőjével beszélgettünk

  Zöldátállás rögös útján, Hankó Gergellyel a KSZGYSZ ügyvezetőjével beszélgettünk

  Az ESG Corner 11. epizódjának vendége Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, aki Veisz Ákossal, a BDO Magyarország ügyvezető partnerével és Reizinger Zsófia junior ESG tanácsadóval beszélget arról, hogyan alakult az elmúlt másfél évtizedben a zöldátállás, hol állunk ma Magyarországon, milyen kihívásokat lát a KSZGYSZ a jövőt illetően, hogyan érdemes a vállalatoknak elindulni a fenntarthatósági úton. Beszéltünk a zöldátállás technológiáiról és szó volt az akkumulátor gyárakkal kapcsolatos kihívásokról is.

 • Ifj. Chikán Attila: A suszternek ne legyen lyukas a cipője!

  Ifj. Chikán Attila: A suszternek ne legyen lyukas a cipője!

  Az ESG Corner tizedik epizódjában Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke beszélgetett Veisz Ákossal, a BDO Magyarország ügyvezető partnerével és Reizinger Zsófia junior ESG tanácsadóval. Az epizód központi témája az üzleti fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság és persze a megújuló energia volt.

 • A klímaváltozás pénzügyi kockázatai, az MNB szakértőivel beszélgetünk

  A klímaváltozás pénzügyi kockázatai, az MNB szakértőivel beszélgetünk

  Az ESG Corner kilencedik epizódjának vendége Straubinger András a Magyar Nemzeti Bank kockázatkezelési főosztályvezetője és kollegája, Marczis Dávid, vezető kockázatelemző szakértő. Az epizódban beszélgetünk a Magyar Nemzeti Bank által készítette klímaváltozással kapcsolatos (TCFD) jelentésről, amelyet második alkalommal publikáltak. A riport kapcsán körbejárjuk, mi a jegybankok felelőssége a fenntarthatóság kapcsán, hogyan segítheti az MNB a környezeti fenntarthatósági célok elérését és hogyan jelennek meg a klímakockázatok a jegybank és a pénzügyi szektor mindennapjaiban.