DEZINNEN

by Walther

In onze Podcastreeks BIJ ZINNEN vertellen jonge mensen over hoe zij de tijdgeest van nu beleven en daarin hun weg zoeken. Mensen die wat van hun leven willen maken maar dat soms ook niet eenvoudig vinden. Die open staan voor wat het leven te bieden heeft en daarbij niet schuwen om bij de traditie te rade te gaan voor wijsheid.

Podcast episodes

  • Season 2

  • MAARTEN (23 JAAR):"ER IS ALTIJD WEL IETS DAT JE MET ELKAAR VERBINDT.”

    MAARTEN (23 JAAR):"ER IS ALTIJD WEL IETS DAT JE MET ELKAAR VERBINDT.”

    Maarten Maurer is student lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. In zijn vrije tijd werkt hij als huishoudelijke hulp in de thuiszorg bij kwetsbare mensen. Dat heeft zijn kijk op mensen veranderd. “Je leert ze wel kennen, ze zijn dankbaar.” Hij vindt het fijn om iets te doen wat mensen helpt, maar wat als de rollen zouden zijn omgedraaid? Maarten laat zich ook verleiden om iets over schepping en wetenschap te zeggen. Wat hem betreft geen tegenstelling. De Bijbel is een boek van wijsheden, niet van waarheden: “De oerknal kan ook onderdeel van het Scheppingsverhaal zijn.” BIJZINNEN, niet voor niets uitgebracht bij DEZINNEN.

  • SOPHIE (21 JAAR): ”MIJN DOCHTER HEEFT ME GEFORCEERD OM OVER MEZELF NA TE DENKEN."

    SOPHIE (21 JAAR): ”MIJN DOCHTER HEEFT ME GEFORCEERD OM OVER MEZELF NA TE DENKEN."

    Sophie van den Burg was 18 jaar toen ze moeder werd. Na een hectische periode lijkt nu alles op de rails te komen. Ze leerde authentiek te zijn: “Ik besef meer wat mijn eigen standpunten zijn. En weet: ik ben goed zoals ik ben.” Ze wil ook meer luisteren naar haar ‘innerlijke stem’ en God vragen om haar te leiden. “Sinds mijn dochtertje er is, ben ik meer met God bezig.” Aan Walther en Rick vertelt Sophie dat geloven een groeiproces is om de juiste weg te vinden. BIJZINNEN podcasts, niet voor niets uitgebracht bij DEZINNEN.

  • REBECCA (21 JAAR):"MIJN PATIËNTEN KOMEN IN EEN SPECIAAL BOEKJE."

    REBECCA (21 JAAR):"MIJN PATIËNTEN KOMEN IN EEN SPECIAAL BOEKJE."

    Rebecca Mariadassan kan zich verwonderen over de kracht die kankerpatiënten uitstralen. Als verpleegkundige in opleiding werkt ze in het ziekenhuis. Ze vertelt over de professionele en vriendschappelijke band die ze met mensen opbouwt. Dat is best heftig, maar “ik verbaas me over hoe positief doodzieke mensen in het leven staan.” Over geloof spreekt ze alleen met haar collega’s: “Het is dankbaar werk, wij worden gedragen.” Aan Walther en Rick vertelt Rebecca ook over haar eigen ziekenhuisopname, en wat dat met haar deed als verpleegkundige. BIJZINNEN podcasts, niet voor niets uitgebracht bij DEZINNEN.

  • WILLEM (23 JAAR):"IK WILDE EEN SOORT EINSTEIN WORDEN."

    Explicit

    WILLEM (23 JAAR):"IK WILDE EEN SOORT EINSTEIN WORDEN."

    Explicit

    Willem van Zutven ging technische natuurkunde studeren, strandde en switchte naar toegepaste psychologie. De maakbaarheid van zijn toekomst stond op het spel en zorgde voor een persoonlijke crisis. Einsteins uitspraak “Imagination is more important than knowledge” wees hem de weg naar nieuw inzicht: mensen helpen en de overtuiging: dat wat je studeert betekent niet per se dat je daarin ook gaat werken. Zo vond hij ruimte voor de verbeelding. Walther en Rick laten Willem aan het woord over zijn worsteling, zijn (zelf)onderzoek en de rol van zijn geloof hierbij. Niet voor niets uitgebracht bij DEZINNEN.

  • Season 1

  • Mathilde (24 jaar): “Regelgeving in de kerk is een ander verhaal, niet democratisch.”

    Mathilde (24 jaar): “Regelgeving in de kerk is een ander verhaal, niet democratisch.”

    Mathilde werkt als jurist bij de rechtbank en deelt met ons haar ideeën over regels en autonomie. Als griffier komt ze veel in aanraking met mensen in conflictsituaties, maar haar eigen jonge geschiedenis is er een van autonomie, vrouwenrechten en regels. “Meestal rechtvaardigt het doel de regels. Dus horen ze er gewoon bij.” In de kerk is dit volgens haar een ander verhaal, omdat de regels niet democratisch tot stand zijn gekomen. “De positie van de vrouw in de kerk, het homohuwelijk en enkele ethische kwesties zijn daarom wel wat issues voor mij als gelovige.” Mathilde spreekt zich in dit onderhoudende gesprek met Walther en Frank ook uit over haar terugkeer tot haar geloof. Gek genoeg door de andere manier van geloven die zij bij haar verblijf in Afrika en Zuid-Amerika aantrof, terecht dus uitgebracht bij DEZINNEN.