Foc a Terra

di Àlex R. Bacardit i Marc Collado Barcelona

Un pòdcast de minories, en català, que t’acostarà a la tecnologia tal com raja.

Episodi del podcast

  • Revisió al tecnofeudalisme

    Revisió al tecnofeudalisme

    El tecnofeudalisme i el capitalisme del núvol ens han expropiat les nostres possessions a canvi d'un model sota demanda on podem accedir a (quasi) tot, sense tenir res. Notes de l'episodi: Serveis on abans hi havia productes. Ahir teníem pel·lícules, cançons, cotxes, o pisos. Avui tenim Netflix, Spotify, Uber, o co-living. Models d'accés molt més lucratius que els seus progenitors. Són, en part, aquests serveis els qui, de manera molt subtil, ens han carregat de despeses innecessàries que després ens impedeixen invertir en el que realment importa. Si mai t'has sentit confús per confrontar en el teu cap arguments vàlids sobre dues opinions contradictòries, no estàs boig, simplement has experimentat pensament quàntic.

  • Introducció al tecnofeudalisme

    Introducció al tecnofeudalisme

    Benvinguts al tecnofeudalisme: una societat aparentment digital, dinàmica i moderna, on els grans gegants tecnològics s'han convertit en els nous senyors feudals. Notes de l'episodi: Yanis Varoufakis, és economista, activista, i polític Grec. També l'autor del llibre que dona nom a l'episodi i el protagonista de l'article que l'Àlex ha pogut llegir mentre el gravàvem. Ens venia molt de gust parlar del pin de Humane, però al final no ho hem fet. Per això et deixem un article i un vídeo perquè, quan tinguis una estona, gaudeixis en silenci veient com cremen dos-cents trenta milions de dòlars de capital de risc.

  • Product-century fit

    Product-century fit

    Seguir les pràctiques empresarials de Boeing o Marissa Mayer podrien ser la resposta a: quina és la manera més eficient per sortir al telenotícies aquesta mateixa nit? Notes de l'episodi: L'ecosistema tecnològic americà ha fet els deures a totes les productores de Hollywood, aportant guions de ciència ficció per WeWork, Uber, Theranos, o Spotify. Encara que sembli un gargot extret directament del sorral d'un parvulari, no ho és. Aquesta és la història darrere del nou producte de Marissa Mayer. Es confirmen els rumors: Javier de la Rosa, a banda de freqüentar l'Europa, els seus negocis li van comprar un un vaixell "llegendari". Si algú ha sentit la mínima curiositat pel cas de Boeing, pot perpetuar l'hemorràgia de dopamina amb aquest documental.

  • Paga, o d'acord

    Paga, o d'acord

    Des de no fa gaire, si vols llegir el Sport, Xataka, o altres passatemps digitals atrapats en models de negoci deficitaris, hauràs de triar entre trencar la guardiola, vendre les teves dades a pes, o tancar la pestanya. Notes de l'episodi: "Pay or okay", a banda de ser la traducció literal que ens ha servit de títol per l'episodi, és el terme que ha popularitzat la nova legislació europea on s’obliga a les plataformes digitals a oferir una alternativa que respecti la privacitat dels usuaris. Aquest tema no és nou a Foc a Terra, ja en parlàvem fa quasi dos anys a Galetes de tercers, on exploràvem les conseqüències del nou marc normatiu europeu en matèria de protecció de dades. Apple ha convertit, des de fa temps, la privacitat en una de les seves principals propostes de valor. A Safareig, vam dedicar un episodi a l'App Tracking Transparency (ATT) — on es va retornar a l'usuari part del poder a l'hora de decidir quina informació es comparteix amb tercers dins del dispositiu.

  • Aplicacions del Mesolític

    Aplicacions del Mesolític

    Aplicacions embolcallades de maldat, cercadors vitaminats per intel·ligència artificial, o navegadors vestits amb aires de modernitat. Avui repassem les eines que duem al cinturó digital per afrontar la nostra monòtona i poc emocionant rutina. Notes de l'episodi: Arc és el nou navegador preferit de l'Àlex. No només el recomana sinó que està convençut que redefinirà la manera com ens movem a la xarxa. El Marc és més de Perplexity. Un híbrid entre xatbot i cercador que ja sabem com establir per cercar amb Safari i que curiosament, trobaràs preinstal·lat per defecte a l'utilitzar Arc. Sigui com sigui, si us plau, no feu ús de Chrome ni res que faci olor de Electron.