SPELFOKUS

by Gabriella Kalteneckar & Björn Flintberg

Spelfokus utforskar det fascinerande ekosystemet i den svenska dataspelsbranschen. Skapad av RISE – Research Institutes of Sweden, leds podden av Gabriella Kalteneckar, som tillsammans med kollegor från RISE samtalar med engagerade och framstående aktörer inom och runt spelvärlden. Varje avsnitt belyser ett nytt ämne som speglar branschens dynamik – från teknisk innovation till kreativitet och community. Ta del av insiktsful ... 

 ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 4

 • S04E12 - Ungdomsbarometern berättar om UB Gaming och betydlesen av spel hos unga

  S04E12 - Ungdomsbarometern berättar om UB Gaming och betydlesen av spel hos unga

  Ungas spelvanor är ett fascinerande och viktigt ämne att undersöka. Spel är inte bara en form av underhållning, utan också ett socialt fenomen som påverkar identitetsskapande, sociala interaktioner och lärande. Genom att förstå hur och varför unga engagerar sig i spel, vilken typ av spel de spelar och hur spelandet påverkar deras värld kan vi få värdefulla insikter i deras värderingar, preferenser och beteendemönster. Detta kan i sin tur hjälpa företag, utbildningsinstitutioner och samhällsorganisationer att bättre möta behoven och förväntningarna hos den yngre generationen. Vi avrundar säsong fyra av Spelfokus i ett spännande möte med Ungdomsbarometern och gästas av Jacob Strandell, beteendeforskare och Ulrik Hoffman, VD på UB. De delar med sig av sina omfattande studie och rapport UB Gaming, ett nytt initiativ med mycket spännande slutsatser! Häng med när vi samtalar om de senaste trenderna inom ungdomars spelvanor och hur dessa insikter kan påverka och forma framtiden för både spelindustrin och andra sektorer. Vi pratar också om hur spelkulturen utvecklas, vilka spel som är mest populära bland unga, och vilka sociala och kulturella effekter spelande kan ha. Hur stort är spel - egentligen? Häng med oss när vi söker svaret! Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://lnkd.in/dnjyZJrb där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av Kwarnberg Productions.

 • S04E11 - Från forskning i ekologi till innovativ brottsplats-visualisering, möt Lutra Interactive

  S04E11 - Från forskning i ekologi till innovativ brottsplats-visualisering, möt Lutra Interactive

  Innovation i samhället med hjälp av spelteknologi. Ja det är verkligen någonting dagens gäst har anammat. För hur tar man sig egentligen från forskning i ekologi till att bygga innovation inom forensik? Det kan dagens gäst svara på, Anna Eklöf, VD på Lutra Interactive. Häng med på ett utforskande samtal i den fascinerande världen av serious games med Lutra Interactive, ett bolag som leder vägen i att bl.a. kombinera avancerade biologiska simuleringar med speldesignens dynamik. Anna Eklöf, VD för Lutra och forskare i teoretisk ekologi, delar med sig av sin passion för att skapa engagerande och utbildande simuleringar som både underhåller och informerar. Lutra Interactive står bakom banbrytande projekt som Ecoweb, en interaktiv simulering designad för att illustrera komplexa ekologiska nätverk på ett sätt som är tillgängligt för skolor, vetenskapscentrum och klimatprojekt. Vi diskuterar hur Ecoweb tillåter användare att utforska livsmedelskedjor och förstå hur arter är beroende av varandra och hur arters förlust kan påverka hela ekosystem. Dessutom tar vi en titt på Visual Crime Scene, ett projekt som använder spelutvecklingens visualiseringstekniker för att revolutionera brottsplatsundersökningar. Detta initiativ är ett exempel på hur teknik och samarbete mellan olika sektorer kan leda till nya metoder för digital forensik, vilket gör det möjligt för allmänheten att på ett interaktivt sätt utforska och lösa brott. Genom vårt samtal med Anna får vi en djupare förståelse för hur Lutra Interactive inte bara strävar efter att utbilda och engagera, utan också hur de arbetar för att driva gränserna för vad som är möjligt inom spelutveckling och utbildning. Följ med oss bakom kulisserna hos ett företag som är i framkanten av att använda spel för att göra en verklig skillnad. Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av Kwarnberg Productions.

 • S04E10 - Bakom kulisserna hos kungen i mobilspelsvärlden

  S04E10 - Bakom kulisserna hos kungen i mobilspelsvärlden

  I dagens avsnitt av Spelfokus dyker vi rakt in i hjärtat av mobilspelsindustrin med ett av de mest inflytelserika bolagen i branschen, King. Vi träffar den inspirerande Paula Ingvar från King, VP för Candy Crush Soda. Med en bakgrund som spänner över militär, ledarskap och teknik delar Paula med sig av sina erfarenheter och insikter om att driva framgång inom en av världens mest dynamiska och snabbväxande industrier. Som en passionerad förespråkare för innovation och inkludering i spelvärlden, utforskar vi hur barriärer kan brytas ner för att skapa en mer tillgänglig och mångsidig spelkultur. Detta är särskilt viktigt när vi tittar på hur vi kan inspirera och stärka unga att våga ta steget in i spelindustrin, en värld fylld av möjligheter och utmaningar. Genom vårt samtal lyfter Paula fram hur spel inte bara är underhållning, utan också kraftfulla verktyg för samhällsförändring och personlig utveckling. Vi diskuterar King's banbrytande arbete med att föra samman spelglädje och samhällsansvar och hur detta inte bara formar företagskulturen hos King utan också påverkar branschen i stort. Häng med oss bakom kulisserna på ett av världens största spelbolag och få en unik inblick i de strategier och visioner som formar framtidens spelvärld! Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av Kwarnberg Productions.

 • S04E09 - Spel och tillgänglighet inom spelutveckling med Adam Palmquist

  S04E09 - Spel och tillgänglighet inom spelutveckling med Adam Palmquist

  I detta avsnitt har vi nöjet att välkomna Adam Palmquist, Associate professor in Games and Entertainment Technology vid Nord University i Norge. Häng med på ett tillgängligt akademiskt samtal när Adam delar med sig av sin expertis inom gamification, serious games och digitalisering inom underhållningsteknologier. Äntligen får vi en definition av vad som är vad - Adam, som är en framstående forskare och akademisk författare, tar oss med på sin resa genom världen av speldesign och djupdyker in i hur spel kan användas för att förbättra både lärande och motivation i arbetslivet. Vi utforskar även hans senaste arbete, "Universal Design in Video Games," där han är medförfattare - och hur även mindre spelstudios kan applicera stora bolags strategier för att skapa mer tillgängliga och engagerande spelupplevelser. Under samtalet ger Adam insikt i hur tekniker från spelvärlden kan omvandla onboarding-processer och kompetensutveckling inom företag. Han lyfter också fram hur en genomtänkt användning av gamification kan förvandla arbetskulturen till en mer kunskapsdelande och data-driven upplevelse. Missa inte Adams tankar kring hur speldesign inte bara är underhållning, utan ett kraftfullt verktyg för engagemang och inlärning. För ytterligare läsning och fördjupning i Adams forskning, besök gärna följande länkar: Adam Palmquists profil vid Norduniversitetet: Nord University Läs mer om hans bok "Universal Design in Video Games" på Springer Utforska Adams vetenskapliga arbeten och publikationer på ResearchGate Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av Kwarnberg Productions.

 • S04E08 - I hjärtat av spelbranschen - ett extra långt avsnitt från Nordic Game i Malmö

  S04E08 - I hjärtat av spelbranschen - ett extra långt avsnitt från Nordic Game i Malmö

  Välkomna till ett extra långt specialavsnitt där vi dyker ner i händelsernas centrum på Nordic Game Conference i Malmö! Tillsammans med min medvärd Marcus Toftedahl från Science Park Skövde tar vi er med på en resa genom en av Europas ledande spelkonferenser. Från den 21 till 24 maj firade Nordic Games tjugoårsjubileum och vi var så klart på plats för att fånga pulsen, passionen och innovationen som strålade samman på Slagthuset i Malmö under dessa spännande dagar. I detta avsnitt får ni höra från en brokig skara deltagare, allt från spännande startups till etablerade veteraner från spelvärlden, investerare med ögonen på framtida guldkorn samt några av våra fantastiska regionala kluster, som alla utgör och bidrar till den dynamiska atmosfären i branschen. Vi ville utforska olika aktörers roller och få unika insikter i vad som driver dem. Följ med oss i detta extra långa avsnitt fyllt med spelglädje, framåtblickande diskussioner och en hel del skratt. Det är dags att uppleva magin från Nordic Game Conference – där spel möter framtid! Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av Kwarnberg Productions.