SPELFOKUS

by Gabriella Kalteneckar & Björn Flintberg

Spelfokus är en podd om den svenska dataspelsbraschen som görs av RISE - Research Institutes of Sweden. Programledare är Gabriella Kalteneckar, Björn Flintberg och Micke Kring, som diskuterar aktuella ämnen med olika aktörer i och runt branschen som gästar studion.

Podcast episodes

 • Season 3

 • S03E12 - Edutechsmart och revolutionerande lärande inom vården

  S03E12 - Edutechsmart och revolutionerande lärande inom vården

  I detta fascinerande avsnitt välkomnar vi Delia Zadius och Matti Larsson från Edutechsmart, en banbrytande aktör inom området för gamifierad vårdutbildning. Vi utforskar deras unika resa som kombinerar expertis från vårdsektorn och spelindustrin för att omforma utbildningslandskapet inom vården. Delia, med en imponerande bakgrund inom vårdsektorn, berättar om hur hennes erfarenheter har format Edutechsmarts approach till gamifierad vårdutbildning. Matti delar sin syn på potentialen att använda spelmekanik för att förbättra utbildningen inom vården och dra paralleller mellan spelindustrin och utbildningssektorn. Vi diskuterar lanseringen av EDUCATE SMART™ portalen och dess inverkan på vården, med framgångshistorier och resultat från användarna. Utmaningar och möjligheter med att implementera denna nya form av lärande i Sverige och internationellt står också i fokus. Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av @Kwarnberg Productions.

 • S03E11 - Spelutvecklarindex 2023 med Johanna Nylander

  S03E11 - Spelutvecklarindex 2023 med Johanna Nylander

  Den här veckan går vi igenom huvuddragen från Dataspelsbranschens rapport Spelutvecklarindex 2023 och dyker in i djupet på branschens utveckling tillsammans med @Johanna Nylander, Head of Policy & Analytics på Dataspelsbranschen. År 2022 fanns det 939 aktiebolag i Sverige med ca 8445 anställda som omsatte ca 32,5 miljarder, en 18% ökning av omsättning sedan fg år. Kikar man även på svenskägda bolag globalt omsätter den svenskägda branschen internationellt hela 86,5 miljarder med ca 25k anställda runt om i världen. Om du är nyfiken på den svenska dataspelsbranschens utveckling och hur man kan tolka Sveriges postion ur ett internationellt perspektiv så är det här ett avsnitt du inte får missa. Dataspelsbranschen har sedan 2006 publicerat rapporten Spelutvecklarindex, vilken du hittar här, tillsammans med andra relevanta rapporter om och från branschen: https://dataspelsbranschen.se/rapporter Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av @Kwarnberg Productions.

 • S03E10 - VC investering ett matnyttigt avsnitt för spelentrepenören!

  S03E10 - VC investering ett matnyttigt avsnitt för spelentrepenören!

  I dag träffar vi bästa @Daniela Sjunnesson, en partner och investerare på Node VC, en venture capital-firma som specialiserar sig på tidiga investeringar i Nordens mest banbrytande teknikföretag. Med en imponerande karriär som sträcker sig över flera framstående spel- och teknikföretag, inklusive Avalanche Studios Group, Paradox och Fast Travel Games, har Daniela etablerat sig som en drivkraft inom industrin. Följ med oss i ett spännande samtal runt vi strukturerna bakom VC-investeringar och hur de skiljer sig från andra investeringsformer. Daniela belyser hur dessa finansiella beslut påverkar spelbolagens tillväxt och förvärv, och ger lyssnarna en sällsynt inblick i kapitalinvesteringarnas värld. Genom hennes omfattande erfarenhet från både ledande och rådgivande roller inom spelindustrin, erbjuder Daniela en djupgående förståelse för hur VC-investeringar kan navigera och forma framtiden för innovativa spelbolag. Ett måste-lyssnande för alla som är intresserade av korsningen mellan finans, strategi och spelandets framtid. Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av @Kwarnberg Productions.

 • S03E09 - Bakom kulisserna med Kristoffer Warnberg - Spelfokus tålmodiga producent

  S03E09 - Bakom kulisserna med Kristoffer Warnberg - Spelfokus tålmodiga producent

  I detta unika avsnitt vänder vi mikrofonerna mot en av våra egna – @Kristoffer Warnberg, producenten som förvandlat vår podd från en idé till en favorit bland spelbranschsintresserade lyssnare. Kristoffer är inte bara en mästare bakom klippbordet i podcastvärlden, men är också en äkta spelnörd med gryende engagemang i dataspelsbranschen, vars passion för storytelling och ljudäventyr bland annat har lett till skapandet av Svartviken rollspelspodd, en plats där fantasifulla äventyr och karaktärer kommer till liv. Följ med oss när vi tar en paus från de vanliga samtalen om spelindustrins fram- och baksidor för att lyfta fram en av de personer som gör det möjligt för dessa samtal att höras. Kristoffer delar med sig av sina tankar om allt från spelutveckling till berättande och ger oss en inblick i vad det innebär att vara poddskapare i en värld som ständigt förändras. Här kan du läsa mer om Kristoffers arbete: Svartviken rollspelspodd: https://www.svartvikenrp.se/ ProdPodden: https://prodpodden.buzzsprout.com Min hemsida: https://kwarnbergproductions.com/ Min portfolio: https://kwarnbergproductions.com/portfolio/ Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av @Kwarnberg Productions.

 • S03E08 - Hacka beteenden med Lajv (LARP)

  S03E08 - Hacka beteenden med Lajv (LARP)

  Denna vecka är vi glada att åter välkomna en publikfavorit till Spelfokus, Josephine Rydberg, doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola. Josephine är tillbaka för att fängsla oss med hur Lajv, eller LARP (Live Action Role Playing) kan användas för att "hacka" och omforma beteenden på kreativa och innovativa sätt. LARP är inte bara en form av nöje eller flykt från verkligheten; det är en kraftfull mekanism för att utforska och experimentera med sociala dynamiker och personlig utveckling. Josephine tar oss med på en resa genom hur rollspel och narrativ kan överbrygga klyftan mellan fiktion och verklighet och hur detta kan tillämpas för att framkalla verklig förändring. I dagens digitaliserade samhälle, där dataspelsbranschen och dess omgivande aktörer ständigt söker nya sätt att engagera användare, erbjuder Josephines forskning unika perspektiv. Från att utveckla djupare karaktärsbaserade upplevelser till att förstå användarpsykologi och driva sociala förändringar, har LARP-potentialen att bli ett revolutionerande verktyg inom både spelutveckling, ledarskap och marknadsföring. Spelfokus är en del av RISE satsning GameNode, som du kan läsa mer om här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/test-demo/rise-gamenode där hittar du även våra kontaktuppgifter och du som lyssnar får gärna höra av dig och lämna tips på aktuella ämnen eller ställa frågor till oss. Podcasten är producerad av @Kwarnberg Productions.