Nieuwe Vide Radio

by Nieuwe Vide Radio

Nieuwe Vide is een kunstpodium en broedplaats, en is ontstaan uit de kraakbeweging. Vandaag de dag bouwen we voort op de activistische idealen en DIY-mentaliteit die aan de basis lagen van onze instelling. Vanuit deze wortels zoeken we constant naar manieren om kunst en maatschappij met elkaar te verbinden, met als kloppend hart onze community in de broedplaats. We zijn verbonden met elkaar door kunst, maar ook door eten en gez ...   ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 1

 • Aflevering 10 - Transversal Scepters with Juliacks

  Aflevering 10 - Transversal Scepters with Juliacks

  This time our guest on Nieuwe Vide Radio is artist Juliacks. Her work can be viewed in Nieuwe Vide’s online zine Metamorphosis. On future bodies and living identities. (https://www.futurebodies.art) We talk about her upcoming novel Transversal Scepters, the inception of the first prison in Haarlem and how the system of incarceration is connected to capitalism. SHOWNOTES https://juliacks.com https://moosewoodcooks.com/about/cookbooks/ This podcast is made by the team of Nieuwe Vide. This time the presentation and editing was done by Sietske Roorda. Many thanks to Menzo Schrik for the jingle.

 • Aflevering 9 - Queer Diasporas met Storm Vogel en Tammam Azzam

  Aflevering 9 - Queer Diasporas met Storm Vogel en Tammam Azzam

  Nieuwe Vide Radio is een podcast over kunst, kunstenaars en soep. Deze keer te gast: Storm Vogel en Tammam Azzam, deelnemers van de Nieuwe Vide Cineclub #4: Queer Diasporas. Deze aflevering is in het Engels. Nieuwe Vide is een presentatie-instelling voor hedendaagse kunst en verhuurt studio’s aan kunstenaars en kleine creatieve bedrijven in Haarlem. Ondanks dat we op dit moment geen tentoonstellingen kunnen presenteren blijven we natuurlijk wel praten over kunst. Vanuit huis maken we daarom met kunstenaars uit het netwerk van Nieuwe Vide een podcast over hun werk, omdat we ook in deze tijd graag willen laten zien wat we allemaal doen en met wie we samenwerken. SHOWNOTES @platyhelminth___ @storm_und_drang Voor meer info over Queer Diasporas - Cineclub #4 check: https://nieuwevide.com/expositie/queer-diasporas/ Deze podcast wordt gemaakt door het team van Nieuwe Vide. De presentatie is in handen van Liesbeth Visee, curator en Ytje Veenstra, projectcoördinator. Sietske Roorda, is medewerker communicatie en editor van de podcast, Saskia Burggraaf, is medewerker communicatie en vormgeving, en Wil Maris voor de administratie en beheer. Met veel dank aan Menzo Schrik voor onze jingle.

 • Aflevering 8 - vioolbouwer Maarten Bolten

  Aflevering 8 - vioolbouwer Maarten Bolten

  In deze aflevering leer je vioolbouwer Maarten Bolten kennen. Hij heeft een studio bij Nieuwe Vide, en vertelt waarom en hoe hij vioolbouwer is geworden, hoe een werkdag er voor hem uitziet en wat een Stradivarius viool zo bijzonder maakt. Nieuwe Vide Radio is een podcast over kunst, kunstenaars en soep. Nieuwe Vide is een presentatie-instelling voor hedendaagse kunst en verhuurt studio’s aan kunstenaars en kleine creatieve bedrijven in Haarlem. Ondanks dat we op dit moment geen tentoonstellingen kunnen presenteren blijven we natuurlijk wel praten over kunst. Vanuit huis maken we daarom met kunstenaars uit het netwerk van Nieuwe Vide een podcast over hun werk, omdat we ook in deze tijd graag willen laten zien wat we allemaal doen en met wie we samenwerken. De presentatie is deze keer in handen van Liesbeth Visee curator. Sietske Roorda doet de editing en is tevens communicatiemedewerker. Ytje Veenstra is projectcoördinator, Saskia Burggraaf, is medewerker communicatie en vormgeving, en Wil Maris voor de administratie en beheer. Met veel dank aan Menzo Schrik voor onze jingle.

 • Aflevering 7 - Nieuwe Vide Academy

  Aflevering 7 - Nieuwe Vide Academy

  In deze aflevering gaan we het hebben over Nieuwe Vide Academy. Dat is een kunsttraject voor talentvolle jongeren tussen de 14 en 19 jaar, die zich willen verdiepen in de hedendaagse kunst. De jonge kunstenaars van Nieuwe Vide Academy hebben een tentoonstelling gemaakt bij Nieuwe Vide getiteld Slappe druiven, scherpe randjes. Helaas is na het eerste weekend de tentoonstelling gesloten wegens de lockdown, maar via deze podcast hopen we alsnog een impressie te kunnen geven van de tentoonstelling. Ontmoet in deze aflevering de jongeren van Nieuwe Vide Academy: Neve van Aalderen, Jet Dedert, Brecht Kors, Jules Ligthart, Lotta Tol, Brecht Wisman en hun docent Stefan Kasper. Mocht je na het luisteren van deze aflevering meer willen weten of ook meewillen doen met Nieuwe Vide Academy, dan kun je een mail sturen naar academy@nieuwevide.nl Nieuwe Vide Radio is een podcast over kunst, kunstenaars en soep. Nieuwe Vide is een presentatie-instelling voor hedendaagse kunst en verhuurt studio’s aan kunstenaars en kleine creatieve bedrijven in Haarlem. Ondanks dat we op dit moment geen tentoonstellingen kunnen presenteren blijven we natuurlijk wel praten over kunst. Vanuit huis maken we daarom met kunstenaars uit het netwerk van Nieuwe Vide een podcast over hun werk, omdat we ook in deze tijd graag willen laten zien wat we allemaal doen en met wie we samenwerken. SHOWNOTES Nieuwe Vide Academy https://nieuwevide.nl/nieuwe-vide-academy Tentoonstelling Slappe druiven, scherpe randjes https://nieuwevide.nl/programma/slappe-druiven Foto’s Slape druiven, scherpe randjes https://www.instagram.com/nieuwevide/ Deze podcast wordt gemaakt door het team van Nieuwe Vide. De presentatie is deze keer in handen van Sietske Roorda, communicatiemedewerker en tevens editor van de podcast. Liesbeth Visee is curator en Ytje Veenstra is projectcoördinator, Saskia Burggraaf, is medewerker communicatie en vormgeving, en Wil Maris voor de administratie en beheer. Met veel dank aan Menzo Schrik voor onze jingle.

 • Aflevering 6 - No Hope for Sisyphus

  Aflevering 6 - No Hope for Sisyphus

  In deze aflevering van Nieuwe Vide Radio duiken we dieper in de tentoonstelling ‘No Hope For Sisyphus’ met kunstenaars Willem de Haan en Hannes Nienhüser. Zij vertellen hoe zij geinspireerd waaren door Albert Camus' essay over de mythe van Sisyphus, welke rol absurdisme in hun werk speelt en hoe zij als kunstenaars zich relateren aan Sisyphus...en natuurlijk vertellen ze over hun favoriete soep. English: In this episode of Nieuwe Vide Radio we dive deeper into the exhibition ‘No Hope For Sisyphus’ with artists Willem de Haan and Hannes Nienhüser. They tell us how they were inspired by Albert Camus’ essay on the myth of Sisyphus, what role absurdism plays in their art, how as artists they relate to Sisyphus…and of course their favorite soup. Nieuwe Vide Radio is een podcast over kunst, kunstenaars en soep. Nieuwe Vide is een presentatie-instelling voor hedendaagse kunst en verhuurt studio’s aan kunstenaars en kleine creatieve bedrijven in Haarlem. Ondanks dat we op dit moment geen tentoonstellingen kunnen presenteren blijven we natuurlijk wel praten over kunst. Vanuit huis maken we daarom met kunstenaars uit het netwerk van Nieuwe Vide een podcast over hun werk, omdat we ook in deze tijd graag willen laten zien wat we allemaal doen en met wie we samenwerken. SHOWNOTES Willem de Haan www.willemdehaan.be @thankswillem Hannes Nienhüser www.hannesnienhuser.com @hannesnienhuser Rare Tijden in Absurdistan van Marius Bruijn: www.kwezel.nl/absurdistan/ Deze podcast wordt gemaakt door het team van Nieuwe Vide. De presentatie is in handen van Liesbeth Visee, curator en Ytje Veenstra, projectcoördinator. Sietske Roorda, is medewerker communicatie en editor van de podcast, Saskia Burggraaf, is medewerker communicatie en vormgeving, en Wil Maris voor de administratie en beheer. Met veel dank aan Menzo Schrik voor onze jingle. Het hoorspel was een verhaal van Daniil Charms, bewerkt door Marius Bruijn en ingesproken door Jogchem Jalink en Marius Bruijn. Nieuwe Vide Radio heeft een zomerstop ingelast. We gaan sporadisch afleveringen maken, die aansluiten bij het tentoonstellingsprogramma van Nieuwe Vide