sKBL Podcasts

by Josephine Rombouts, Heilien Tonckens, Kees Beelaerts en Rien de Visser

Van historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen met Josephine Rombouts tot wandelingen langs Stinzenplanten in Noord-, Midden en Zuid Nederland met Heilien Tonckens, Kees Beelaerts en Rien de Vries. De podcasts zijn mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Podcast episodes

 • Season 2

 • Cultuur of Natuur? Een wandeling met Rien de Vries

  Cultuur of Natuur? Een wandeling met Rien de Vries

  Buitenplaats Elswout in de Binnenduinrand is een hotspot voor stinzenplanten. Je vindt er zo’n zestig verschillende soorten. Boswachter publiek Rien de Vries neemt ons mee langs vierhonderd jaar geschiedenis. Hij laat zien hoezeer cultuur en natuur met elkaar verweven zijn op deze buitenplaats en vertelt over welke soorten typisch zijn voor de Binnenduinrand. De podcast is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Kijk voor meer informatie over deze aflevering op de website van sKBL Kijk voor meer informatie over Stinzenplanten in Noord Nederland en Noord Duitsland op de Stinzenflora monitor website.

 • De Erfgoedhovenier. Een wandeling met Kees Beelaerts

  De Erfgoedhovenier. Een wandeling met Kees Beelaerts

  Veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen worden ieder voorjaar betoverd door Stinzenplanten. Om dit zo te houden is goed beheer van cruciaal belang. Erfgoedhovenier Kees Beelaerts van Blokland neemt ons mee over landgoed Vreedenhorst in de Vechtstreek. Hij vertelt over de do’s en don’ts voor het beheer van stinzenplanten en welke soorten typisch zijn voor Midden-Nederland. De podcast is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Kijk voor meer informatie over deze aflevering op de website van sKBL Kijk voor meer informatie over Stinzenplanten in Noord Nederland en Noord Duitsland op de Stinzenflora monitor website.

 • Een bloeiende erfenis. Een wandeling met Heilien Tonckens

  Een bloeiende erfenis. Een wandeling met Heilien Tonckens

  Als de natuur nog in diepe rust is en de lente nog ver weg lijkt, verschijnen de eerste voorjaarsbloeiers. Ook wel stinzenplanten. Waar komen deze planten vandaan en waarom worden ze vaak aangetroffen bij kastelen, buitenplaatsen en landgoederen? Stinzenexpert Heilien Tonckens neemt ons mee op landgoed Martinestate in het Friese dorp Cornjum. Ze vertelt meer over de geschiedenis van dit groene erfgoed en welke stinzenplanten typisch zijn voor het Noorden van Nederland. De podcast is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Kijk voor meer informatie over deze aflevering op de website van sKBL Kijk voor meer informatie over Stinzenplanten in Noord Nederland en Noord Duitsland op de Stinzenflora monitor website.

 • Season 1

 • Grootstal

  Grootstal

  Zaaien voor de toekomst Bij Landgoed Grootstal in Gelderland opent zich een venster op de toekomst van de historische tuinen. De modelboerderij Bodemzicht op het landgoed verkent de wegen naar duurzaam en toekomstgericht tuinieren. De podcast is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 • Ockenburgh in Den Haag

  Ockenburgh in Den Haag

  Van keukentafel tot KasCafé De voormalige buitenplaats Ockenburgh in Den Haag zou eigenlijk gesloopt worden. Aan een keukentafel kwam het vaste voornemen om het huis te behouden voor de buurtbewoners. Vrijwilligers en vakliefhebbers lukte het om van een vervallen landhuis met een verdwenen tuin een lustoord voor jong en oud te maken. De podcast is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.