KUPEK

by Dejan Kozul

KUPEK – Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera

Jugoslavija je mrtva, barem onakva kakvu smo poznavali.

Ostao je prostor nesrećne konstrukcije i još nesrećnije istorije. Zovu ga Zapadni Balkan, ili region, a na tom prostoru čak i u najcrnje dane odvijao se paralelni život isprepleten zajedničkim jezikom i zajedničkim kulturnim obrascima.

KUPEK je emisija za jugofuturiste, za one koje nerviraju g ... 

 ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 14

 • Uvod u Jugoslaviju

  Uvod u Jugoslaviju

  Rijetko koji mjesec nas asocira na Jugoslaviju, kao maj/svibanj. Praznik rada, Tito umro u maju, a tu je i Dan mladosti koji je simbolično umro Tuzlanskom kapijom i smrću 71 mlade osobe. Kako bi sve to otrgli zaboravu, profesor Dejan Jović napisao je knjigu "Uvod u Jugoslaviju" o čemu je riječ i u ovom 366. K.U.P.E.K.-u. Kako je nastajala, zašto se raspala, kako se jugoslavenski identitet nije zapatio među narodima i narodnostima, kakva je uloga Josipa Broza Tita...

 • Season 13

 • O s(a)vesti

  O s(a)vesti

  U tekstu "Iz života kišnih glista" Dada Vujasinović je, između ostalog, zapisala: "Jedina sreća u nesreći moje, žrtvovane generacije, jeste u tome što nas kao svedoke ovog puta neće moći da lažu. Nećemo im dozvoliti ponovo da falsifikuju." Na žalost, Dada nije bila u pravu, a da bi lakše falsifikovali bilo je potrebno ukloniti one koji su o tome pisali. Tri je decenije kako nema Dade, dvije i po od ubistva Slavka Ćuruvije. Decenija je kako Sanja Krsmanović Tasić i Hleb Teatar oživljavaju Dadu putem predstave "O s(a)vesti". K.U.P.E.K. posvećujemo Dadi, Slavku, Milanu, Dejanu i svima koji se bore protiv falsifikata i laži u čemu nam je pomogao i Rade Đurić i NUNS.

 • Bog je dite i zove se Giga

  Bog je dite i zove se Giga

  Djeca se ne pitaju za ratove. Ne pitaju se ni za velike odluke. A možda bi trebali? Možda svijet pravljen po mjeri djece ne bi imao zakone i pravila, ali ne bi mu ni trebala jer djeca ne znaju mrziti. Mogu vas ponekad ugristi, ogrebati ali to je zato jer ste svojom odraslošću sigurno zaslužili. Šta još djeca znaju? Znaju voliti, znaju pravit more, a u njemu na tisuće i hiljade morskih zvijezda, ježina, školjki, riba, kitova, delfina zvanog Kiša... I to znaju napravit ni od čega. Što nas dovodi do toga da ako ima boga on je dite. Možda se zove Igor, možda Giga, možda Cvrčak, možda je žensko pa se zove Ana, možda Jasminka... Ovaj K.U.P.E.K. posvećujemo jednom malom bogu koji se zove Giga i on svom drugaru pravi more jer oni nisu djeca za rat. Slušamo Jasminku i Anu Petrović, Ružicu Marjanović, Bookvaliste.

 • Doživjeti stotku!

  Doživjeti stotku!

  K.U.P.E.K. i Liceulice često zajedno vode borbu za bolji svijet. Kad u toj borbi, koja ni malo nije laka, dođemo do 100. broja, onda to zaslužuje poseban osvrt jer nije mala stvar doći do stotke čak I u puno boljim okolnostima nego u onima u kojima živimo. Kako je to izgledalo na početku u 363. KUPEK-u priča nam Nikoleta, draga prijateljica i saborkinja. A da borba itekako ima smisla potvrđuje i Dunja Karanović, novije lice Licaulice. Ona je kao mnoge druge i mnogi drugi dodatno oplemenila Liceulice svojim dolaskom i svojom energijom, a mogu reći da je to učinila i sa ovim KUPEK-om.

 • Gdje miljeti ljude obale Japana

  Explicit

  Gdje miljeti ljude obale Japana

  Explicit

  U ovom KUPEK-u niko ne napušta studio jer ga i nema. KUPEK dolazi vama i donosi atmosferu sa Zemljopisa u Bijeljini sa kojima smo bili u Japanu, a na putu ka Bijeljini valja napravit pauzu i podsjetiti se starog zanata stvaranih rukom, odnosno Rukostvorina. Uskočite u putovanje prema Bijeljini, preko Badovinaca, uzmite savršeni poklon za vaše najdraže i uživajte. I podržite KUPEK.