Klimakrøller

by GRØN

I Klimakrøller bliver vi klogere på de emner, som hverken er så ligetil at forstå eller blive enige om, når det gælder jordens klima. Værter: Jakob Fritzbøger Christensen og Rasmus Arildsen. Produceret af GRØN - Fonden for Bæredygtig Udvikling i samarbejde med Sustainability Science Centre på Københavns Universitet.

Podcast episodes

 • Season 2

 • Forstå vejrfænomenet El Niño

  Forstå vejrfænomenet El Niño

  I år ser El Niño ud til at blive endnu vildere end ellers og det kan vende op og ned på de normale vejrforhold rundt omkring på kloden. Derfor undersøger Rasmus i dette afsnit hvad El Niño er, hvordan fænomenet påvirker vejret i forskellige dele af verden, samt hvad det har af betydning for klimaet. Stor tak til Eigil Kaas, professor i is-, klima- og geofysik ved København Universitet og videnskabelig leder af Danmarks Nationale Center for Klimaforskning.

 • Økologi i et klimaperspektiv

  Økologi i et klimaperspektiv

  Du kender det. Du står nede i supermarkedets grøntafdeling og skal vælge imellem en økologisk og en ikke-økologisk grøntsag.Men hvordan påvirker dit valg egentlig klimaet og biodiversiteten? Og hvad har økologien betydet for landbruget? For at undersøge sagen, har Rasmus sludret med Landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, Sybille Kyed, og Bæredygtighedsansvarlig i Tænketanken Frej, Anna Bak Jäpelt.

 • Klimatiltag i kommunerne

  Klimatiltag i kommunerne

  Ude i kommunerne arbejdes der lige nu på højtryk for at finde og implementere CO2 reducerende tiltag. Med masser af incitamenter og samarbejde på tværs af kommunegrænser, har flere kommuner nu sat ambitionsniveauerne højere end staten. Men de står også overfor en række udfordringer, som skal løses for at komme i mål. Alt dét bliver du klogere på i dette afsnit, hvor Jakob har været forbi KLs klimatopmøde og sludret med ingen ringere end Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, Borgmester i Vejen, Frank Schmidt-Hansen, og Project manager i Copenhagen Infrastructure Partners fonden, Helga Grønnegaard. Afsnittet er støttet af Realdania.

 • Crash course i Klimarådets statusrapport 2023

  Crash course i Klimarådets statusrapport 2023

  Vi skyder sæson 2 igang og lægger ud med den helt store gennemgang af Klimarådets statusrapport. Den er siden udgivelsen blevet fremhævet af forskellige parter på forskellig vis. Men hvis du vil forstå nuancerne og holde tungen lige i munden næste gang snakken går på status af dansk klimapolitik, så lyt med her. Jakob har nemlig nærlæst rapporten og stillet uddybende spørgsmål til klimarådets formand, Peter Møllgaard, så du kan få det ultimative crash course i rapportens hovedelementer og nuanceringer.

 • Season 1

 • En blandet landhandel feat. Inge-Merete Hougaard

  En blandet landhandel feat. Inge-Merete Hougaard

  I dette halvfemsende afsnit af Klimakrøller følger Jakob og Rasmus op på Kim Quists kritik af landbruget. Inge-Merete Hougaard, postdoc i Antropologi ved KU, kigger forbi og gør os alle sammen klogere på hvorfor en omstrukturering af jordejerforhold er relevant i dag, samt hvilke interesser der er i spil.