JOONAS - Jongeren en Ouders Ondersteunen NA Scheiding

by JOONAS

“Wat is het belang van het kind? Wat is de rol van het parket bij een scheiding? Wat is levend verlies bij scheiding? Wat vertellen kinderen en jongeren aan AWEL over de scheiding van hun ouders? Maar ook .. wat zijn risico en beschermende factoren voor kinderen en jongeren? Wanneer en hoe zet je best bemiddeling in? Wat is ouderverstoting en hoe herken je het?" Dat èn zoveel meer… In JOONAS, de podcast waarmee we Jongeren en  ...   ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 1

 • JOONAS - Aflevering 8: Jeugdrechter - Anelore Bruneel

  JOONAS - Aflevering 8: Jeugdrechter - Anelore Bruneel

  In deze aflevering gaan we in gesprek met een jeugd- en familierechter, mevrouw Anelore Bruneel. Zij maakt ons wegwijs in de wereld van de jeugd- en de familierechtbank. Ze zegt zelf een uitgesproken mening te hebben over het spreekrecht van kinderen en de leeftijd hierrond. Ook meent ze dat de procedure op de familierechtbank gevoerd wordt boven de hoofden van de kinderen, ook daar zouden zij bijstand moeten hebben van een jeugdadvocaat of een vertrouwenspersoon. Daarnaast heeft zij ook dromen hoe het nog beter kan en durft zij over de grenzen heen te kijken hoe het daar gebeurt. Kortom, een zeer ervaren rechter die durft te reflecteren en stil te staan wat kinderen echt nodig hebben.

 • JOONAS - Aflevering 7: Familiale bemiddeling - Monique Van Eyken

  JOONAS - Aflevering 7: Familiale bemiddeling - Monique Van Eyken

  Monique Van Eyken is gezinssociologe van basisopleiding en is opgeleid door de bekende Diana Evers tot erkend familiaal bemiddelaar. Nadien heeft Monique nog verscheidene studies en opleidingen bijgedaan om uiteindelijk al 18 jaar haar eigen bemiddelingspraktijk te runnen waarbij kinderen centraal staan. Zo is Monique ook medeauteur van het boek “Wat kinderen bij een scheiding ECHT nodig hebben”. Ze praat met ongelooflijk veel passie over FAMILIALE BEMIDDELING. Een jarenlange ervaring en toewijding maakt haar tot de ideale gesprekspartner. Het is een zeer boeiend en mooi gesprek en aan te raden voor alle mensen die bemiddeling interesseren of het ook praktiseren.

 • JOONAS - Aflevering 6: Complexe scheidingen - Lieve Cottyn

  JOONAS - Aflevering 6: Complexe scheidingen - Lieve Cottyn

  Lieve Cottyn is klinisch psycholoog en systeemtherapeut, verbonden aan de Interactie-academie. Zij legt zich al meer dan 40 jaar toe op complexe scheidingen en is de specialist bij uitstek. Lieve publiceerde nog in 2021 voor professionals het boek "Uit de maalstroom van conlfict". Ook deze groep ouders en kinderen heeft hulp nodig en is gebaat bij een andere visie dan de normale methodieken.

 • JOONAS - Aflevering 5: Een familierechter aan het woord - Jacques Mahieu

  JOONAS - Aflevering 5: Een familierechter aan het woord - Jacques Mahieu

  Hoe verloopt een zitting op de familierechtbank en wat betekent Kamer Minnelijke Schikking, in hoeverre wordt het kind betrokken en wat kan er nog beter? Familierechter Jacques Mahieu heeft zijn mening gegeven over de werking van de familierechtbank, de hulpverlening en.. het tekort aan samenwerking. Vanuit zijn ruime ervaring en expertise. Eerlijk. En soms ietwat ongezouten. Omdat het nodig is, omdat we momenteel ouders en kinderen in de steek laten. Dat we moeten bruggen bouwen tussen hulpverlening en justitie. En dat dat nu net is wat we met JOONAS een beetje willen doen..

 • JOONAS - Aflevering 4: Awel, dit zegt een kind over scheiding tegen een anonieme luisteraar - Sibille Declercq

  JOONAS - Aflevering 4: Awel, dit zegt een kind over scheiding tegen een anonieme luisteraar - Sibille Declercq

  Sinds 40 jaar kunnen kinderen en jongeren anoniem bellen de vrijwilligers van AWEL, de vroegere kinderen en jongerentelefoon. Vrijwilligers die de tijd nemen om te luisteren, naar de verhalen van kinderen, naar hun grieven en hun bezorgdheden… gaande van erg concrete kleine dingen tot de complexere levensvragen wanneer kinderen gekneld zitten in moeilijke thuissituaties. Een groot aantal gesprekken gaat over scheiding. AWEL wordt geleid door de deskundige hand van Sibille Declercq. Ze vertelt ons wat deze kinderen en jongeren de voorbije jaren gedeeld hebben met de anonieme luisteraars. Ze deelt met ons wat al deze telefoongesprekken of chats ons kunnen leren over wat kinderen en jongeren nodig hebben. In deze aflevering staan de kinderen en jongeren centraal. Over echt luisteren…