Grasmannen

by Mechaman

Grasmannen is een zesdelige podcastserie waarin Chris Vlaanderen, redacteur van Tuin en Park Techniek, in gesprek gaat met de personen die de belangrijkste grasmatten van Nederland onderhouden. In de podcastserie ontdek je hoe en met welke machines en techniek de voetbalvelden groen, kort en bovendien onkruid- en ziektevrij worden gehouden.

Podcast episodes

 • Season 1

 • Grasmannen | Afl. 6: Arnold Brans (Vitesse)

  Grasmannen | Afl. 6: Arnold Brans (Vitesse)

  De grasmat in het Gelredome, het stadion van Vitesse in Arnhem, ligt in een grote bak en kan onder de tribune door naar buiten worden gereden. Zo'n verplaatsbaar veld heeft voor- en nadelen. Dat vertelt Arnold Brans, fieldmanager namens De Enk bij Vitesse, in de zesde aflevering van Grasmannen. De fieldmanager vertelt ook over de Hipster van Hi Sports. Dit is een meetinstrument waarmee onder meer de hardheid, schokabsorptie, torsie en balstuit worden bepaald. De grasmeester bepaalt met de Hipster de condities van de grasmat en achterhaalt zo welke bewerkingen hij moet uitvoeren om de grasmat nog te verbeteren voor een wedstrijd. Grasmannen is een podcastserie van Tuin en Park Techniek. Wil je meer weten over de techniek in de groensector? Bezoek de website en lees het vakblad van Tuin en Park Techniek. Heb je tips, vragen of complimenten over deze podcastserie? Stuur gerust een mail naar redactie@tuinenparktechniek.nl.

 • Grasmannen | Afl. 5: Jan Dijkhuizen (AZ)

  Grasmannen | Afl. 5: Jan Dijkhuizen (AZ)

  Jan Dijkhuizen onderhoudt het veld in het Afas Stadion, de thuisbasis van AZ in Alkmaar (NH.). Om ervoor te zorgen dat er in de grasmat geen schimmels ontstaan, gebruikt Jan Dijkhuizen de SGL UVC180. “Deze machine pakt met UV-C licht de schimmels aan. Maar wel alleen de schimmels die op dat moment bovengronds op het plantje aanwezig zijn. Dus wat de volgende dag komt, moet je de volgende dag bestrijden”, vertelt Dijkhuizen. In de vijfde aflevering van Grasmannen legt Dijkhuizen uit hoe de machine werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Grasmannen is een podcastserie van Tuin en Park Techniek. Wil je meer weten over de techniek in de groensector? Bezoek de website en lees het vakblad van Tuin en Park Techniek. Heb je tips, vragen of complimenten over deze podcastserie? Stuur gerust een mail naar redactie@tuinenparktechniek.nl.

 • Grasmannen | Afl. 4: Thimo de Nijs (RKC Waalwijk)

  Grasmannen | Afl. 4: Thimo de Nijs (RKC Waalwijk)

  Thimo de Nijs onderhoudt het stadionveld en de trainingsvelden van RKC Waalwijk. Opvallend is dat de trainingsvelden dagelijks gemaaid worden door een Belrobotics-maairobot. Dankzij de maairobot heeft het grasteam meer tijd om andere werkzaamheden uit te voeren. Toch heeft de maairobot ook nadelen. In de vierde aflevering van Grasmannen vertelt De Nijs alle details over deze machine. Ook geeft hij praktische en eenvoudige onderhoudstips voor amateurclubs. Grasmannen is een podcastserie van Tuin en Park Techniek. Wil je meer weten over de techniek in de groensector? Bezoek de website en lees het vakblad van Tuin en Park Techniek. Heb je tips, vragen of complimenten over deze podcastserie? Stuur gerust een mail naar redactie@tuinenparktechniek.nl.

 • Grasmannen | Afl. 3: Roy van Dijk (AFC Ajax)

  Grasmannen | Afl. 3: Roy van Dijk (AFC Ajax)

  Roy van Dijk onderhoudt namens groenaannemer De Enk de grasmat in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Om het veld in topconditie te houden, gebruikt hij onder meer tientallen sensoren, ventilatoren en led-groeilampen. In de derde aflevering van Grasmannen vertelt Van Dijk hoe hij deze innovatieve technieken inzet. Ook legt de hoofdfieldmanager uit welke gevolgen concerten en evenementen voor de grasmat hebben. Grasmannen is een podcastserie van Tuin en Park Techniek. Wil je meer weten over de techniek in de groensector? Bezoek de website en lees het vakblad van Tuin en Park Techniek. Heb je tips, vragen of complimenten over deze podcastserie? Stuur gerust een mail naar redactie@tuinenparktechniek.nl.

 • Grasmannen | Afl. 2: Erwin Beltman (voormalig grasmeester Feyenoord + eigenaar MIG)

  Grasmannen | Afl. 2: Erwin Beltman (voormalig grasmeester Feyenoord + eigenaar MIG)

  Erwin Beltman onderhield 9 jaar lang het stadionveld en de trainingsvelden van Feyenoord in Rotterdam. In de tweede aflevering van Grasmannen vertelt Beltman waarom hij het stadionveld dagelijks met een loopmaaier maaide. Ook legt de grasfanaat uit welke machines hij allemaal heeft aangeschaft en waarom hij het veld voor de kampioenswedstrijd op slechts 19 mm lengte maaide. Tegenwoordig heeft Beltman zijn eigen bedrijf en wordt hij ingehuurd door Hendriks Graszoden om als projectmanager te assisteren bij de aanleg van nieuwe velden. Grasmannen is een podcastserie van Tuin en Park Techniek. Wil je meer weten over de techniek in de groensector? Bezoek de website en lees het vakblad van Tuin en Park Techniek. Heb je tips, vragen of complimenten over deze podcastserie? Stuur gerust een mail naar redactie@tuinenparktechniek.nl.