Duiden met de Muijs

by Academica University of Applied Sciences

Samen met Daniël Muijs duiden we met elkaar wekelijks de zin en de onzin achter de trends, de gebaande paden en de gewoonten in het onderwijs. Vanuit de dagelijkse praktijk bouwen we een brug naar wetenschappelijk theorie en onderzoek, en weer terug. Nieuwsgierig naar meer? Kijk dan ook eens op www.academica-group.com voor nog meer moois.

Podcast episodes

  • Season 1

  • Het Nederlands Kennis Curriculum

    Het Nederlands Kennis Curriculum

    Het NKC is in de afgelopen drie jaar ontwikkeld door vier schoolbesturen (Stichting Flores, Opmaat Groep, Primo Schiedam en Vleuten) en in samenwerking met Academica. Leraren moeten de regie terugkrijgen over hun eigen lessen, vinden de schoolbesturen. De focus moet niet langer liggen op het volgen van bestaande methodes, maar op het overdragen van kennis.

  • Het Nederlands curriculum in het PO

    Het Nederlands curriculum in het PO

    Deze week spreken we over het Nederlandse Curriculum in het primair onderwijs beter bekend als de kerndoelen. Sinds 2019 wordt er gewerkt aan een herziening van het curriculum wat is uitgemond in curriculum.nu. En inmiddels ligt de focus op de basisvaardigheden en het oplossen van de meest dringende knelpunten voor docenten en schoolleiders omtrent het curriculum.

  • De Michaela-Concept School

    De Michaela-Concept School

    De eerste Michaela school opende zijn deuren in 2014 en staat in een achterstandswijk in London. De school wordt ook wel de strengste school van Engeland genoemd. Het basisidee van de school is: je afkomst mag je toekomst niet bepalen. Hoge verwachtingen, de docent centraal, juist gedrag aanleren en strikt disciplinair klimaat kenmerkt het Michaela-concept. De school heeft verbluffende resultaten geboekt. Het eerste cohort eindexamenleerlingen behoorde in 2019 tot de top van Engeland.

  • Evidence-informed lesgeven

    Evidence-informed lesgeven

    De termen evidence-informed en evidence-based komen steeds vaker voor in onderwijsblogs, beleidstukken en gesprekken over onderwijs. Wat doet een goede evidence-informed docent? En is het voor docenten echt een formule die je doorloopt of geeft het juist ruimte voor creativiteit en intuïtie? Spoiler: het is het tweede.

  • Kansenongelijkheid door online onderwijs

    Kansenongelijkheid door online onderwijs

    Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de kansenongelijkheid in het onderwijs verder is vergroot door het noodgedwongen online onderwijs tijdens de coronacrisis. Welke factoren lagen hier aan ten grondslag en hoe zijn leraren en schoolleiders hier mee omgegaan?