Cijfers voor iedereen

by Centraal Bureau voor de Statistiek

Cijfers voor iedereen is een serie podcasts waarin het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een actueel thema belicht met de deskundigheid van zijn experts. Liesbeth Staats, journalist en programmamaker, bevraagt onze statistici elke maand over de cijfers achter het maatschappelijk debat. Ons doel is het maatschappelijk debat laden met feiten, cijfers en duiding om zo desinformatie te voorkomen. Immers: voor wat feitelijk g ...   ...  Read more

Podcast episodes

 • Season 1

 • Aflevering 12: Hoe staat het met de integratie?

  Aflevering 12: Hoe staat het met de integratie?

  In de twaalfde aflevering van Cijfers voor iedereen gaat Liesbeth Staats in gesprek met hoogleraar Ruben van Gaalen over bevolkingsgroei, migratie en de gevolgen voor integratie. Onlangs heeft het CBS het Rapport Integratie en Samenleven gepubliceerd over de stand van de integratie. Met opvallende bevindingen, zoals het effect van COVID-19 op integratie. En er is voor het eerst gewerkt met een nieuwe indeling, waarbij de begrippen westers niet-westers zijn verdwenen. Een gesprek over vluchtelingen, arbeidsmigranten en de stand van de integratie. Cijfers voor iedereen is een serie podcasts waarin het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een actueel thema belicht met de deskundigheid van zijn experts. Liesbeth Staats, journalist en programmamaker, bevraagt onze statistici elke maand over de cijfers achter het maatschappelijk debat. Ons doel is het maatschappelijk debat laden met feiten, cijfers en duiding om zo desinformatie te voorkomen. Immers: voor wat feitelijk gebeurt.

 • Aflevering 11: Wat dreef de stijgende prijzen van koopwoningen?

  Aflevering 11: Wat dreef de stijgende prijzen van koopwoningen?

  Begin dit jaar waren de prijzen van bestaande koopwoningen bijna 91% procent hoger dan 2013, toen de huizenprijzen een dieptepunt bereikten. CBS-econoom en woordvoerder Frank Notten is daar samen met zijn collega’s onlangs dieper ingedoken en op zoek gegaan naar oorzaken. Klopt het dat er te weinig gebouwd is? Komt het toch door de lage rente? Of speelt er toch nog iets anders? Een gesprek met programmamaker Liesbeth Staats over een onderwerp dat in menig huiskamer over de tafel gaat. Kortom: wat dreef nou die stijgende huizenprijzen? Podcast Cijfers voor iedereen Cijfers voor iedereen is een serie podcasts waarin het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een actueel thema belicht met de deskundigheid van zijn experts. Liesbeth Staats, journalist en programmamaker, bevraagt onze statistici elke maand over de cijfers achter het maatschappelijk debat. Ons doel is het maatschappelijk debat laden met feiten, cijfers en duiding om zo desinformatie te voorkomen. Immers: voor wat feitelijk gebeurt.

 • Aflevering 10: Het mysterie van de verdwenen criminaliteit

  Aflevering 10: Het mysterie van de verdwenen criminaliteit

  In deze tiende aflevering gaat Journalist en programmamaker Liesbeth Staats in gesprek met Maarten D. Bloem, statisticus bij het CBS met een spannend dossier in zijn portefeuille. Maarten voert het woord voor het CBS als het gaat om moord en doodslag, cybercrime en traditionele criminaliteit zoals inbraak. Podcast Cijfers voor iedereen Cijfers voor iedereen is een serie podcasts waarin het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een actueel thema belicht met de deskundigheid van zijn experts. Liesbeth Staats, journalist en programmamaker, bevraagt onze statistici elke maand over de cijfers achter het maatschappelijk debat. Ons doel is het maatschappelijk debat laden met feiten, cijfers en duiding om zo desinformatie te voorkomen. Immers: voor wat feitelijk gebeurt.

 • Aflevering 9: Peter Hein van Mulligen en Tanja Traag over het jaar 2021

  Aflevering 9: Peter Hein van Mulligen en Tanja Traag over het jaar 2021

  In de negende en laatste aflevering van het seizoen van Cijfers voor iedereen blikt Liesbeth Staats terug op 2021 met hoofdsocioloog Tanja Traag en hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Een jaar waarin we dan weer open dan weer dicht gingen. En jaar vol opvallende statistiek, onverwachte uitkomsten en prangende vragen.

 • Aflevering 8: Peter Hein van Mulligen over koopkracht en inkomensongelijkheid

  Aflevering 8: Peter Hein van Mulligen over koopkracht en inkomensongelijkheid

  In deze aflevering van Cijfers voor Iedereen spreekt journaliste en programmamaakster Liesbeth Staats met Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Een gesprek over koopkracht en inkomensongelijkheid. Klopt het dat we er alleen maar op achteruit gaan? En dat de rijken rijker worden en de armen armer? Het CBS heeft het onderzocht samen met de Universiteit Leiden en over die studie spreekt Liesbeth Peter Hein.