JJV podcast - Pallon pintaa syvemmälle

di Jouko Riihimäki, JJV

JJV podcast käsittelee jalkapallon juniorivalmennuksen aiheita pelaajien ja valmentajien kautta. Vieraina ovat sekä suomalaisia että ulkomaisia jalkapalloon intohimoisesti suhtautuvia alan ammattilaisia. Tavoitteena on jakaa tietoa ja kehittää suomalaisen jalkapallovalmennuksen osaamista.

JJV (Finnish Junior Football Coaches Association) Podcast focuses on junior football coaching from players' and coaches' points of v ... 

 ...  Leggi dettagli

Episodi del podcast

  • Stagione 2

  • Vieraana hallitusammattilainen Mariet Louhento (Kansallinen liiga ja HJK)

    Vieraana hallitusammattilainen Mariet Louhento (Kansallinen liiga ja HJK)

    Tässä jaksossa on vieraana hallitusammattilainen Mariet Louhento (HJK, Kansallinen liiga). Jaksossa Jouko Riihimäki keskustelee hänen kanssaan jalkapallosta johtamisen ja rakenteiden sekä kulttuurin näkökulmasta tarkasteltuna. Miten eri seurat ovat profiloituneet ja onko ympäristömme riittävän haastava pärjätäksemme kansainvälisessä kilpailussa? Mitkä ovat hyvän seurajohtamisen elementit? Muiden muassa näitä asioita käsittelemme jakson aikana. Usein epäonnistumisissa sormi osoittaa aina itsestä poispäin, mutta johtamisessa on tasapainoiltava monien tekijöiden kanssa ja usein täydellisiä olosuhteita on mahdoton saavuttaa. Mariet Louhento tuo esiin näkökulmia lajin parista eri johtamisnäkökulmia tarkastellen, esim. hänen kokemuksensa seura-, Palloliitto- ja UEFA-tasoista huomioiden. Tässä jaksossa jalkapallokeskustelu keskittyy johtamisen teemoihin.

  • Vieraana tennisvalmentaja Boris Chernov (HVS-Tennis, Helsinki ja Harri Heliövaara)

    Vieraana tennisvalmentaja Boris Chernov (HVS-Tennis, Helsinki ja Harri Heliövaara)

    Viime jaksossa Gert Remmel kehotti etsimään uusia oppeja lajin ulkopuolelta, joten nyt tartumme tähän haasteeseen. Tässä jaksossa Jouko Riihimäen vieraana on tennisvalmentaja Boris Chernov (https://www.gptcatennis.org/boris-chernov), joka toimii HVS-Tenniksessä päätoimisena valmentajana ja Wimbledon-voittaja Harri Heliövaaran henkilökohtaisena valmentajana. Hän on toiminut mm. Jarkko Niemisen tennisakatemiassa ja Patrik Niklas-Salmisen valmentajana. Jaksossa keskustelemme harraste- ja ammattilaisurheilusta ja sen vaatimuksista yksilöille ja toimintaympäristölle. Jaksossa kysytään, että haittaako liian hyvä toimintaympäristö urheilijan kehittymistä kohti ammattilaisuutta. Lisäksi pohditaan, että miten kansalliset ominaispiirteet vaikuttavat urheilijoiden käyttäytymiseen. Jaksossa tulee esille mielenkiitoisia faktoja tenniksestä. Tästä esimerkkinä mm. Federerin koko uran voittoprosentti pisteistä (points) on n. 55%. Tärkeintä huippu-urheilijalle ei ole onnistumisten, vaan epäonnistumisten käsittely. Niitä tulee varsinkin tenniksessä koko ajan. Lisäksi Boris kertoo, että Jarkko Nieminen on todennut, että sadasta pelistä yhdessä pelissä kaikki menee optimaalisesti, muiden osalta pitää sopeutua ja selviytyä sekä näiden kautta voittaa. Sopeutuminen on siten kriittistä huippu-urheilussa. Boris korostaa perustaitojen merkitystä, sillä ilman niitä ei ole menestymismahdollisuuksia. Tahto ja henkinen kyvykkyys ohjaavat taitojen kehittämistä ja käyttöä parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä jakso kannattaa kuunnella ja siinä on paljon yhteneväisyyksiä jalkapallon kanssa.

  • Vieraana valmentaja Gert Remmel (Motor Lublin, Puola ja Suomen U21-maajoukkue)

    Vieraana valmentaja Gert Remmel (Motor Lublin, Puola ja Suomen U21-maajoukkue)

    Tässä jaksossa on vieraana Puolan pääsarjatasolla (Ekstraklasa) tällä hetkellä valmentava Gert Remmel. Hän keskustelee Jouko Riihimäen kanssa kansainvälisestä jalkapallosta ja sen kehitystrendeistä sekä vaatimuksista valmentajille ja pelaajille. Hän avaa jaksossa oman peli-ideansa peruselementit ja niiden muuttumisen valmennusuran aikana. Hän on suorittanut UEFA-A -lisenssin Italiassa ja UEFA-PRO -lisenssin Suomessa. Jaksossa käydään läpi mm. kansainvälistä kilpailua, seurajohtamista, valmentamista yleisesti, pelaajakehitystä ja pelaajien potentiaalin arviointia. Jaksossa keskustellaan myös Suomen jalkapallon kilpailukyvykkyydestä niin valmentajien kuin pelaajien näkökulmasta tarkasteltuna. Gert sanoi myös, että hän suostui tähän Podcastiin pitkän "taivuttelun" jälkeen ja tämä on hänen viimeinen osallistuminen vastaavaan. Jakso on täynnä jalkapalloa sen pintaa syvemmältä.

  • Vieraana oto-juniorivalmentaja Toni Tammi (KuPS P2016)

    Vieraana oto-juniorivalmentaja Toni Tammi (KuPS P2016)

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäki keskustelee KuPS:in 2016-syntyneiden poikien valmentajan Toni Tammen kanssa. Jaksossa käydään läpi laajasti jalkapalloa niin sen kehitystrendejä kuin ruohonjuuritason arkitoimintaa. Toni toimii oto-valmentajana ja on ammatiltaan luokanopettaja. Hän on perehtynyt jalkapallossa mm. TaNoKe-valmennuksen periaatteisiin ja keskustelemmekin taidon merkityksestä juniorivalmennuksessa. Käymme läpi myös lasten ja nuorten liikkumisen määrää ja muita yhteiskunnallisia ilmiöitä. Jaksossa on paljon mielenkiintoisia teemoja ja havaintoja jalkapallosta oto-valmentajan näkökulmasta huomioiden, mm että mikä sytyttää rakkauden lajiin ja käyttää paljon omaa vapaa-aikaa junioripelaajien kehittämiseksi.

  • Vieraana aluevalmentaja Niklas Pippingsköld (Palloliiton tyttöjen eteläinen alue)

    Vieraana aluevalmentaja Niklas Pippingsköld (Palloliiton tyttöjen eteläinen alue)

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäki keskustelee tyttöjen eteläisen alueen valmentaja Niklas Pippingsköldin kanssa. Hänellä on monipuolinen kokemus valmentajana toimimisesta sekä etelässä että pohjoisempana. Lisäksi on toiminut valmennuspäällikkönä ja valmentajana sekä poika- että tyttöpuolella. Jaksossa pääpainopisteenä on tyttöjen ja naisten pelaama jalkapallo, mutta peli on keskustelun ytimessä. Lisäksi paneudumme jalkapallokulttuuriin, jalkapallon kehitystrendeihin ja mm. taidon merkitykseen jalkapallossa. Onko Suomen pelaajien laatutaso riittävä kansainvälisille kentille? Miten koulujärjestelmän (esim. Helsingissä) tuki näkyy tuloksissa? Taas on 90 minuuttia asiaa rakkaasta yhteisestä pelistämme.